Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tre typer foreldre

Professor i pedagogikk, Stein Erik Ulvund, ved Universitetet i Oslo deler foreldre inn i tre kategorier: De autoritære, de ettergivende og de myndige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ingen vil kunne plasseres helt og holdent i bare en av gruppene, men det er stor sannsynlighet for at de vil ha mest til felles med en av typene, sier han.

- Barn som har autoritære foreldre, vil ofte være ettergivende når foreldrene er til stede, men utagerende og aggressive når de er borte fra foreldrene.

Dersom foreldrene er ettergivende, vil ikke barnet ha noen normer å følge, og kan utvikle en aggressivitet, sier Ulvund. Han mener at begge foreldregruppene kan få problemer med å takle et ustyrlig barn.

- Myndige foreldre vil derimot ha mulighet til å styre barnets utvikling i positiv retning. Selv om foreldrene kan være strenge, tar de seg tid til å forklare hvorfor de reagerer, sier Ulvund.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!