Tre ukers omfattende leteaksjon: Håkon (76) er sporløst forsvunnet

Tre uker etter at Håkon Olsen forsvant, er det fremdeles ingen spor etter 76-åringen. Politiet i Oslo har aldri tidligere hatt en så lang leteaksjon etter en dement pasient.

SAVNET: 76 år gamle Håkon Olsen forsvant fra Madserudhjemmet i Oslo 28. juli. Foto: Privat
SAVNET: 76 år gamle Håkon Olsen forsvant fra Madserudhjemmet i Oslo 28. juli. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er en helt unik sak. Vi har aldri hatt tilfeller der det tar så lang tid før en forsvunnet dement person blir funnet.

Det sier Jørgen Syversen ved savnetgruppa hos politiet i Oslo. Saken han viser til er leteaksjonen etter savnede Håkon Olsen. 76-åringen forsvant fra Madserudhjemmet i Oslo ved midnattstider natt til 28. juli. Tre uker senere står politiet fremdeles uten spor.

Overlevelsesinstinkt

- Vi søker nå etter antatt omkommet. Vi anser mulighetene for at vi finner han i live som små. Men han er beskrevet av leger som en vandrer med overlevelsesinstinkt. Han er i god fysisk form og kan forflytte seg over store avstander, sier Syversen.

En rekke tips har kommet inn til politiet siden forsvinningen i slutten av juli. Nå er politiet desperate etter nye informasjon for å holde oppe håpet om å finne mannen i live.

- Saken har høy prioritet fortsatt, men vi er avhengige av publikums hjelp for å komme videre. Vi har fått tips om observasjoner, men disse har så langt ikke gitt resultat, sier Syversen.

Omfattende leteaksjon

Både politi, helikopter og hunder i tillegg til frivillige letemannskaper fra Røde Kors, Norske Redningshunder, Norsk Redningshund Organisasjon, Norsk Radio Relæ Liga, NITRO-gruppa og Norsk Folkehjelp har deltatt i den omfattende leteaksjonen. Konkrete søk ble raskt gjennomført i nærområdet til Madserudhjemmet etter at Olsen forsvant.

Observasjoner har i løpet av de tre ukene han har vært savnet ført letemannskapene i retning Stovnerskogen, Lilomarka og Grorud. Det er også gjennomført forundersøkelser i Lørenskog-området, i vann, elver og bekker. Ingen av dem har ført til oppklarende spor.

- Det er uvisst hvilke ruter savnede kan ha tatt. Det vi vet, er at han ville bort fra hjemmet og forsøkte å gå i retning av sin gamle bolig. Vi antar at han på et tidspunkt har gått feil. Hvilken rute han da har valgt, er vanskelig å si med sikkerhet, forteller Syversen.

Ber vitner ta kontakt

Den savnede beskrives som 175 centimeter høy og slank. Han har blå øyne og mørkegrått, kort hår. Da han forsvant fra Madserudhjemmet var han kledd i lys blå t-skjorte, lys kaki-farget shorts og lyse joggesko. Han hadde også med seg en mørk genser.

Politiet ber eventuelle vitner og personer som møter på eller finner Olsen om å ta kontakt med Oslo politidistrikt. De ber folk være oppmerksomme på at savnede kan befinne seg i garasjer, uthus, kjellere eller andre steder hvor det er naturlig å gjemme seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer