Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tre ulike oppfatninger om min pensjon

Kjell Magne Bondevik hardt ut mot ordningen i retten.

VIP-VITNE: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik er den fjerde tidligere statsministeren som vitner i bedragerisaken mot Magnus Stangeland (i midten)og Anders Talleraas (til venstre). Foto: Berit Roald / Scanpix
VIP-VITNE: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik er den fjerde tidligere statsministeren som vitner i bedragerisaken mot Magnus Stangeland (i midten)og Anders Talleraas (til venstre). Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjell Magne Bondevik gikk i retten hardt ut mot Stortingets pensjonsordningen, og ga klar beskjed om at han mener at regelverket er uklart og mangelfullt. Som eksempel på det trekker han fram sin egen pensjon.

- Tre instansene, som begge skulle ha greie på det, vurderte dette på hver sin måte.

Mangelfullt
Etter at Bondevik hadde svart på en rekke spørsmål fra aktor Elisabeth Roscher, grep Bondevik selv inn og spurt om han kunne få legge til noe. Da kom det en kraftig tirade, som Bondevik åpenbart mener illustrere hvor mangelfullt Stortingets pensjonskasse er.

- Etter mitt syn er regelverket først og fremst mangelfullt. Det at det er uklart, kan komme fram på en annen måte. Det er tre instanser som alle har vurdert min pensjon. De tre instansene kom fram til tre ulike svar, sier Bondevik som gjentatte ganger tok kontakt med Stortingets pensjonsordnings sekretær, Astrid Risnes, for å forsikre seg om at gjorde som han skulle.

Risnes og Stortingets pensjonsstyret innvilget Bondevik pensjon fra 1. desember 2005 - etter at han gikk av som statsminister. Pensjonen ble utbetalt helt til Bondevik selv ba om at den måtte stoppes høsten etter. Fra 1. juli gikk over i full stilling i Oslosenteret for fred og menneskerettigheter.
 
Ulike oppfatninger
I sin forklaring la han ikke skjul på sin fortvilelse over de tre ulike oppfatninger av hva han kunne få i pensjon.

- Først var det sekretæren til pensjonsstyret. Hun mente jeg hadde rett på pensjon første halvår 2006. Så kom Riksrevisjonen som sier at ikke hadde krav på pensjon i det hele tatt, forteller Bondevik.

- Til slutt kommer Kjønstad-utvalget og sier at Bondevik hadde krav på pensjon, men bare i fem måneder og ikke syv måneder. Hva var forskjellen? Jeg har kanskje jobbet for mange timer det første halvåret i 2006, men det kom først til utbetaling høsten 2006. Jeg fikk beskjed av Astrid Risnes om at det var først når pengene kommer inn på din konto at det er logisk for oss, forteller Bondevik.
Refs av Kosmo
Særlig fikk Riksrevisor Jørgen Kosmo seg en verbal nesestyver av sin tidligere stortingskollega Bondevik i rettsalen.

- Riksrevisjonen har jo bommet i sak etter sak. De bommet i min sak, i Erik Dahleim sin sak og i Torbjørn Berntsen sin sak.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!