Tre Viksveen-vitner avhørt

BERLIN/OSLO (Dagbladet.no): De rettslige avhørene av tidligere Stasi-agenter er i gang i Berlin. I dag ble tre vitner avhørt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stein Viksveen og hans to advokater, norske Atle Helljesen og tyske Rolf Ücker, forsøkte å stanse avhørene på formelt grunnlag. De hevdet bakgrunnen for avhørene er et annet enn da byretten i Berlin tillot dem. Men etter at partene hadde sittet over tre timer bak lukkede dører, gikk avhørene som planlagt, etter kraftige diskusjoner om formaliteter.

Pressen har ikke tilgang til den lille rettssalen i byretten Amtsgericht Tiergarten i Berlin. Dørene er hermetisk lukket i rettslokalet som ligger like ved den gamle flyplassen i Berlin.

Styrket

Svein Viksveen sier til NTB at han føler seg styrket etter vitneavhørene.

- De kjente ikke mitt navn og de kjente ikke identiteten til agenten som har gått under navnet Lanze, sier Viksveen.

Verken Viksveen eller hans forsvarer Atle Helljesen fikk adgang til å treffe det norske pressekorpset mens avhørene pågikk. Førstestatsadvokat Lasse Qvigstad kom derimot ut for å orientere kort om enkelte faktiske forhold. Avhørene ledes av en tysk dommer, hvis identitet holdes hemmelig for pressen.

Avhøres om Viksveens angivelige verving

Mannen som først ankom rettslokalet var lite meddelsom og meget aggressiv. Han bekreftet at han var innkalt til vitneavhør, men noe mer ville han ikke si.

Alder og beskrivelse tyder på at vitnet kan være Manfred Elisath (64). Han er mannen som angivelig skal ha vervet Viksveen på begynnelsen av 60-tallet, og som også har fortalt i politiavhør at han ga Viksveen praktisk opplæring i bruk av enveis radiokommunikasjon og mikrofilm.

Han har samtidig sagt at han aldri mottok rapporter fra Viksveen, og at han fant ut at nordmannen var en ubrukelig agent fordi han bare stilte spørsmål, men aldri leverte rapporter.

I politiavhør har Elisath forklart at han plukket ut Viksveen blant journalister som reiste mye til Øst-Berlin. Han skal aldri ha fortalt nordmannen at han jobbet for Stasi. Ved middagstider ble vitne nummer tre sluppet inn i salen. Avhørene er ventet å fortsette et godt stykke utover kvelden.

  • I alt 14 vitner skal avhøres i denne omgang.

Dagbladets korrespondent Håkon Lund følger de rettslige avhørene i Berlin.