Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Trebarnsmor (35) mishandlet sine barn i åtte år

Tiltalen beskriver tre barn som har levd under et terroregime i en årrekke. Nå må mora møte i Oslo tingrett anklaget for grov barnemishandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Trebarnsmora, som har bodd flere steder på Østlandet sammen med barna de siste åra, er tiltalt etter straffelovens paragraf 219 for barnemishandling. Saken kommer opp i Oslo tingrett i vår.

Den urovekkende tiltalen gjengir detaljert hvordan politiet mener kvinnen systematisk har mishandlet de tre barna sine i årevis. Barna har tilsynelatende vært vergeløse mot morens torturregime i hjemmet.
 
Blant de grusomme detaljene i tiltalen, er beskrivelser av at mora slo barna med sko og dørlister, skar dem med kniver og glasskår, pisket dem med ledninger og nektet dem mat.

De fornærmede i saken er ei jente (nå 15 år), en gutt (nå 14 år) og ei jente (nå 8 år). Saken kom til politiet i mai 2012.

Ifølge tiltalen har mishandlingen foregått helt tilbake til 2004 for de to eldste barna. Da var den eldste jenta seks år og gutten fem år.

Den titalte kvinnens yngste datter ble født i 2005. Tiltalen omfatter mishandling også av henne.

Grov mishandling Ifølge tiltalen har mora slått den eldste jenta med høyhælte sko, dørlister og kaffekopper og pisket henne med ledninger. Hun skal også ha truet med å partere henne, og sa hun skulle drepe henne mens hun sov.

Ved en anledning har hun ifølge tiltalen helt kokende vann over datteren så hun fikk brannsår. Ved en annen anledning skal hun ha tatt en plastpose over hodet hennes, og strammet til rundt halsen.

Jenta skal ha blitt tvunget til å slikke opp vaskepulver, og gå naken hjemme.

Lillebroren er også utsatt for grov mishandling, som pisking, slag og annen krenkende atferd, som at han er blitt nektet mat og beordret til å sove stående, ifølge tiltalen.

Kvinnen er også tiltalt for å ha mishandlet sin yngste datter, ei nå åtte år gammel jente.

Strafferammen for barnemishandling etter paragraf 219 er på seks års fengsel, men det er mulighet for å gå ut over dette i og med at det dreier seg om gjentatte alvorlige forbrytelser mot flere personer.

Barnevernet varslet Det var barnevernet som slo alarm og gjorde at politiet begynte å undersøke forholdene i familien. Politiet fikk i månedsskiftet mai/juni 2012 en anmeldelse fra den lokale barnevernstjenesten i bydelen der kvinnen og barna da bodde. 

Ifølge politiet har mishandlingen av barna pågått siden 2004. Politiet vil ikke svare på om det har vært bekymringsmeldinger eller andre tiltak rundt noen av familiemedlemmene som ville kunne gjort at den angivelige mishandlingen ble oppdaget tidligere.

- Dette vil vi belyse under rettssaken. Politiet ønsker ikke å gå ut med informasjon vedrørende hva som antas å ville fremkomme under bevisførselen, sier politiadvokat Kjetil Jansen i Oslo politidistrikt.

Nektet å forklare seg Under etterforskningen av saken er kvinnen blitt innkalt til politiavhør. Hun har imidlertid nektet å forklare seg for politiet, ifølge sin advokat Olav Sylte.

- Hun har ikke ønsket å forklare seg for poitiet, men ønsker å forklare seg for retten, sier Sylte.

Dagbladet har vært i kontakt med barnas bistandsadvokat, Marte Greftegreff Nøstberg i advokatfirmaet Elden. Hun ønsker ikke å kommentere saken.