Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Plastikkirurgi:

Trebarnsmor døde etter fettsuging

Luz Dary Silva (29) ønsket å fikse kroppen etter fødselen, men endte opp med store smerter i tre dager etter operasjonen, før hun til slutt døde.

RUTINEOPERASJON: Trebarnsmoren Luz Dary Silva ville fikse litt på kroppen etter fødselen. Foto: Privat
RUTINEOPERASJON: Trebarnsmoren Luz Dary Silva ville fikse litt på kroppen etter fødselen. Foto: Privat Vis mer

En 29 år gammel trebarnsmor fra Colombia døde i slutten av februar etter å ha fått utført en fettsuging. Det skriver den kolombianske avisa La Vanguardia.

Luz Dary Silva ville overraske mannen sin med en strammere kropp, fire måneder etter å ha fått sitt siste barn.

Ifølge søstera hennes, Nidia Patricia Silva, skal hun ikke ha snakket med noen om operasjonen, før hun fortalte det til Nidia.

Voldsomme smerter

Etter å ha våknet fra operasjonen, skal Luz Dary ha klaget over store smerter.

- Det føles som jeg skal dø. Jeg unner ikke min verste fiende denne smerten, skal hun ha sagt til søsteren sin flere ganger.

Da smertene ikke sluttet dro de til et sykehus, der de fikk beskjed om at noe åpenbart måtte ha gått galt under operasjonen. Huden til Luz Dary hadde blitt svart og blå i de områdene der fettsugingen var utført.

Tre dager etter operasjonen døde hun, og etterlot seg to åtte år gamle døtre og en fire måneder gammel baby.

- Vær så snill kvinner, ikke få utført disse operasjonene. Ikke risiker livet på den måten, sier søstera til den kolombianske avisa.

Etterforskes

Luz Dary ble lagt inn på sykehuset med tegn på blodforgiftning, ifølge Ivàn Ortiz, som er en spesialist på intensivbehandling.

Han sa til avisa La Vanguardia at man ikke får fastslått dødsårsaken før hun har blitt obdusert i Puerto Rico.

En pressemelding fra det kolombianske helsedepartementet sier at saken granskes, og distriktssekretær Luis Fernando Castro har uttalt til avisa La Opinion at klinikken Luz Dary ble operert ved er en sertifisert klinikk.

Klinikken sier at de vil kommentere dødsfallet når helsedepartementet er ferdig med undersøkelsene deres, skriver TV 2.

Det er risikofylt

- Selv fettsuging, som i Norge regnes som en vanlig operasjon med få komplikasjoner, kan i gale settinger få fatale konsekvenser, sier spesialist i plastikkirurgi, Tom Inge Ørner til Dagbladet.

Ørner sier at det er viktig å alltid ha gjort skikkelig research hvis man vurderer å ta en operasjon. Det tryggeste er ofte å gjøre det her hjemme i Norge, selv om det kan være billigere tilbud i andre land.

- Forskjellen på gode og dårlige kirurger er ofte større i utlandet enn i Norge. I Sør-Amerika kan du sannsynligvis finne noen av verdens beste kirurger, men du vil også kunne finne de dårligste.

RISIKO: Spesialist i plastikkirurgi Tom Inge Ørner sier alle operasjoner har en viss risiko. Foto: Privat
RISIKO: Spesialist i plastikkirurgi Tom Inge Ørner sier alle operasjoner har en viss risiko. Foto: Privat Vis mer

Viktig å planlegge

Ørner sier at det er viktig å tenke på kvalitet, når man skal gjøre noe sånt med kroppen sin.

- Her i Norge er det ikke så stor forskjell på best og verst, på grunn av det strenge regelverket.

Dr. Ørner mener at det er naivt å tro at vi er bedre plastikkirurger i Norge, men at måten kirurgien utføres på ofte er tryggere her enn i mange andre land.

- Vi vet at antallet som reiser utenlands for å få utført kosmetisk kirurgi øker, ofte grunnet prisforskjeller. Det kan innebære en stor risiko når du drar til et land der du ikke kan språket, ikke kjenner kirurgen eller vet hvordan hygienen og rutinene er der.

Ørner anbefaler alle som vurderer denne type kirurgi i Norge eller i utlandet følgende:

- Bruk lang tid på å finne riktig kirurg og riktig sted, gå på flere konsultasjoner og ta med deg noen på konsultasjonen. Og sist men ikke minst, om du er usikker - ikke gjør det!

Hele Norges coronakart