Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trebarnsmor truet av barneovergriper: - Jeg måtte lære barna hva de skulle gjøre hvis de ble kidnappet

Barna til Liv (38) måtte gå med voldsalarm på grunn av hennes jobb i barnevernet.   

BARNA BLIR TRUET: - Skal jeg ofre mine egne barn for dette. Det blir spørsmålet, sier barnevernlederen Liv til Dagbladet. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
BARNA BLIR TRUET: - Skal jeg ofre mine egne barn for dette. Det blir spørsmålet, sier barnevernlederen Liv til Dagbladet. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Skal jeg ofre mine egne barn for dette. Det blir spørsmålet, sier den 38 år gamle kvinnen. Hun er barnevernleder i en liten kommune på Østlandet.

På grunn av sikkerheten til barna ønsker hun å være anonym. Dagbladet har valgt å kalle henne «Liv».

Marerittet begynte da en mann ringte inn til det lokale barnevernskontoret januar 2013 og sa at han skulle «utslette» Liv og hennes familie. Han hadde selv i 2011 blitt dømt for seksuelle overgrep mot barn under 14 år og for besittelse av overgrepsbilder av barn.

Truet barna

Nå skulle han hevne seg mot barnevernet og de som hindret han fra å være sammen med sin egen datter. Det som skjedde videre er beskrevet i en tilståelsesdom: En tilsynsfører som skulle passe på mannen under hans samvær med datteren fikk følgende tekstmelding:

«Jeg sitter for faen med glede inne for mord».

Noen uker senere ringte mannen til barnevernskontoret hvor Liv er leder.

TRAKASSERING: Sosiale medier brukes aktivt til å true og trakassere Monica og moren hennes. Årsaken er at moren, Ann-Edny Johannessen, jobber som barnevernleder. Les hele saken her: http://www.dagbladet.no/a/67316399 Hets og trakassering mot offentlige ansatte øker i intensitet og omfang. Personer og organiserte miljøer mener de er i sin fulle ret... Vis mer

- Han sa han skulle påføre mine barn like mye smerte som han selv hadde opplevd. Hvis ikke han selv kunne påføre dem smerte, skulle han bruke sitt nettverk, forteller Liv.

Rett etter at mannen ble anmeldt ble han pågrepet ikke langt fra huset til Liv. I bilen hadde han en plombert pistol.

- Vi ble virkelig skremt. Han hadde blitt dømt for overgrep mot barn, og politiet sa at vi måtte ta våre forholdsregler, forteller Liv.

BESØKSFORBUD OG VOLDSARLARM: Barna til barnevernansatte må gå med voldsalarm og må kjøres til og fra skolen viser Dagbladets undersøkelser. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
BESØKSFORBUD OG VOLDSARLARM: Barna til barnevernansatte må gå med voldsalarm og må kjøres til og fra skolen viser Dagbladets undersøkelser. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

Lærte barna om kidnapping

Barnevernlederen, som har tre barn i skolealder, måtte lage egne sikkerhetsrutiner for sin familie. Mannen fikk besøksforbud mot Liv, ektemannen og deres tre barn. Barna ble i lang tid kjørt til og fra skolen.

- Jeg måtte lære dem hvordan de skulle opptre hvis de ble kidnappet. Jeg har måtte lære dem å passe på hele tiden, fortelle hun.

- Hva sa du til barna?

- Jeg fortalte dem at de måtte løpe i motsatt retning av bilen, mot baklysene, dersom noen prøvde å få dem inn i bilen siden det tar tid å snu bilen. Jeg sa at det var lov til å sparke, slå og hyle dersom noen prøvde å ta dem. Jeg sa at de ikke fikk gå alene noen steder og de ble fortalt hvor de kunne være i skolegården, i nærheten av de voksne. De fikk ikke lov til å åpne døren hjemme når det ringte på.

Allerede fire måneder etter han truet Liv, truet mannen på nytt offentlige ansatte. Denne gangen var det en kvinnelig lege som ble truet med at hun skulle bli skadet, og at han skulle «knuse ansiktet hennes».

Høsten 2014 ble mannen dømt for truslene ved en tilståelsesdom. Han fikk en betinget dom på fengsel i 45 dager med en prøvetid på to år.

- Er det verdt det?

Liv er en av mange i barnevernet som får trusler mot sine egne barn. I en undersøkelse Dagbladet har gjort blant 104 barnevernledere kommer det fram at hver tredje barnevernansatt melder at de har fått trusler mot sine egne barn. De har blitt truet med at barna deres skal kidnappes, drepes og misbrukes seksuelt.

For barna til Liv fikk truslene store omkostninger.

- Det har kostet dem mye. Barna har slitt med å sove om natta, de har hatt mareritt. De har ikke hatt muligheten til å leke fritt med sine venner. Jeg har hele tiden måtte spørre meg selv: Er det verdt det? Ofrer jeg mine egne barn for å hjelpe andre?

Liv har flere ganger vurdert å slutte i barnevernet:

- Barna som har behov for beskyttelse fra barnevernet er avhengig av at noen av oss fremdeles tør å stå i jobben. Men det er krevende å alltid se seg over skuldrene, bli livredd når det ringer på døra hjemme på natta, miste nattesøvn og bekymre seg for om egne barn skal bli utsatt for vold og overgrep som hevn, sier Liv.

Dømt på nytt

Mannen som truet Liv ble i fjor på nytt dømt for overgrep mot barn. Juni 2016 ble han dømt til tre nye år i fengsel for overgrep mot sin egen datter og på nytt for besittelse av overgrepsbilder. Begge deler skjedde etter at han ble prøveløslatt etter å ha sonet den forrige overgrepsdommen.

For Liv sluttet ikke truslene med at mannen ble pågrepet. Siden har det kommet en rekke trusler mot Liv og hennes ansatte fra andre personer.

«Jeg skal se ungene mine før jul ellers kommer ikke du til å se noen barn heller», står det i en melding barnevernslederen viser til Dagbladet. I en annen melding blir barnevernslederen truet med å bli knivstukket «slik at hun aldri klarer å reise seg igjen».

En rekke barnevernsledere i Dagbladets undersøkelse skriver at ansatte har sluttet fordi de ikke orker mer. En barnevernstjeneste i Hordaland skriver at en ansatt sluttet etter at barna hennes ble truet: «Hun følte ikke lengre at barna hennes var trygge».

I en Østfold-kommune ble truslene mot barna til en ansatt så heftige at det fikk varige konsekvenser.

«Denne saksbehandleren har fått et permanent traume, som gjør at en ellers meget dyktig saksbehandler må skjermes i situasjoner som ellers er godt håndtert», skriver barnevernslederen.

Flere forteller at de har dårlig samvittighet for at barna deres mister friheten på grunn av foreldrenes jobb.

Som i fengsel

«Jeg følte at jeg hadde plassert mine egne barn i et fengsel. At det var jeg som hadde fratatt mine egne barn friheten ved å jobbe der hvor jeg jobber. Det har helt klart preget barna», sier en barnevernsleder til Dagbladet.

Flere ganger har truslene mot Liv blitt så heftige at hun har måtte rømme hjemmet sammen med familien. En gang måtte de ta inn på hotell, og siden har de måtte skaffe hemmelig nummer og hemmelig adresse.

- Jeg vet ikke hvor lenge jeg kommer til å orke dette. Samtidig, hvis jeg gir opp, hvem skal da hjelpe barna som trenger hjelp. Vi nærmer oss en svært farlig utvikling i samfunnet dersom barn ikke lengre får nødvendig beskyttelse fordi de ansatte ikke tør å utsette seg selv eller familien for fare, sier Liv.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media