Tredje bombe i Spania

I 22.15-tida i går kveld smalt en tredje bombe i Spania. Myndigheter har fryktet at ETA ville gjennomføre bombeangrep for å skape kaos under EU-møtet i Sevilla.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Også den tredje bomben var en bilbombe. Den gikk av på en parkeringsplass ved Corte Ingles-butikken i sentrum av byen Zaragoza. Innenriks-departementet har foreløpig ikke flere opplysninger å komme med.

Politiet opplyser at en sikkerhetsvakt har fått mindre skader.

Bomben gikk av etter at en person som kalte seg ETA-medlem, ringte inn en advarsel til en alarmnummer. Samme prosedyre ble også fulgt under dagens to første bombeangrep, melder nyhetsbyrået Efe.

Den første bomben sprengte i byen Fuengirola i dag tidlig. Et spansk par og fire turister ble skadet. Tilstanden er kritisk for en 33 år gammel britisk dame. Bomben var så kraftig at vinduene på et ti etesjers hotell ble blåst i filler.

Den andre bomben gikk i lufta rundt klokka 13 på Arturo Rubinstein boulevard ved kystbyen Marbella. Ingen mennesker ble skadd i denne eksplosjonen.

Fakta om ETA

  • ETA, som ble dannet i 1959 under Franco-diktaturet, står for Euskadi Ta Askatasuna - Baskisk hjemland og frihet. Organisasjonen kjemper for en uavhengig stat som omfatter de tre nordlige baskiske provinsene Vizcaya, Guipúzcoa og Alava, samt den spanske provinsen Navarra og de franske provinsene Labourdi, Benavarre og Zuberoa.
  • ETA har nærmere 900 menneskeliv, en rekke kidnappinger, voldstrusler og pengeutpressing på samvittigheten. Flertallet av de drepte er politifolk, men i de senere år er stadig flere politikere, journalister og vanlige mennesker blitt ofre for ETAs attentater.
  • I slutten av november 1999 brøt ETA en selvpålagt våpenhvile, som hadde vart i over et år, og gikk til ny offensiv. I mellomtiden var mange yngre kadrer rekruttert for å ta plassen til eldre aktivister som sitter i fengsel.
  • Siden våpenhvilen ble brutt, er 39 mennesker drept i attentat som ETA står bak.
  • Det er svært usikkert hvor mange som er aktive ETA-medlemmer. Men organisasjonens uoffisielle politiske parti, Herri Batasuna, har en oppslutning på mellom 12 og 15 prosent. Vel 40 prosent av baskerne er nasjonalister som ønsker full løsrivelse fra Spania, men bare et mindretall av dem støtter ETAs voldslinje.
  • Et vendepunkt for baskerne var da den spanske ungdomspolitikeren Miguel Angel Blanco ble bortført og drept i juli 1997. Seks millioner mennesker gikk ut i gatene i protest mot terroren. Senere har det vært mange flere slike markeringer som følge av ETAs drap på baskiske politikere.

(NTB)

En spansk radioreporter sier at en gigantisk røyksky steg til værs etter eksplosjonen. En bygning i områet ble evakuert minutter tidligere, etter at det ble ringt inn en bombetrussel til en alarmtelefon i den baskiske regionen.

Også før den første bomben ble det ringt inn en trussel, og det er trolig grunnen til at ikke flere enn seks personer ble skadd i den kraftige eksplosjonen.

EU-toppmøte

I dag møttes 15 EU-ledere i Sevilla, rundt 150 kilometer unna. Det er fremdeles uklart om bakgrunnen for bombeaksjonene er for å spre frykt blant EU-delegatene, men spanske myndigheter har tidligere sagt at medlemmer av den baskiske terrororganisasjonen ETA hadde planlagt å angripe turiststeder for å skape kaos under EU-møtet.

For en uke siden fant spansk politi 131 kilo dynamitt og andre eksplosiver, detonatorer og ledninger i nærheten av Valencia.

Allerede i mai ble det klart at ETA planla bombeaksjoner mot hoteller i populære feriebyer. Politiet fant også bevis for at de planla aksjoner mot EUs toppmøter. Den første bomben skulle sprenges i juni.

- Ingen endringer

Utenriksdepartementet følger situasjonen i Spania fortløpende etter dagens bombeaksjoner.

- Men vi har foreløpig ingen spesielle reiseråd til norske turister, sier UDs pressetalsmann Karsten Klepsvik til NTB.

- Normalt skal det også mye til før vi går ut med råd i en slik situasjon. Da må vi nesten sitte inne med informasjon om at mer vil skje, og det gjør vi ikke.

Norske turoperatører sier at de ikke kommer til å avlyse planlagte reiser til Spania etter de to bombeattentatene. Star Tour, Ving og Saga Solreiser sender ukentlig 1500 nordmenn til de to spanske feriestedene.

Les også: ETA vil bombe turister.

KRIGSSONE: Det så ut som en krigssone etter bombeangrepet i feriebyen Fuengirola.
EVAKUERT: Omfanget kunne vært mye verre dersom det ikke hadde blitt ringt inn en bombetrussel på forhånd.