UKLARHET: Professor Frank Aarebrot mener dissens om EU skaper konstitusjonell uklarhet. Arkivfoto: Marit Hommedal / SCANPIX
UKLARHET: Professor Frank Aarebrot mener dissens om EU skaper konstitusjonell uklarhet. Arkivfoto: Marit Hommedal / SCANPIXVis mer

Tredje dissens i den rødgrønne regjeringen

- Skaper konstitusjonell uklarhet, mener Aarebrot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nok en gang er det dissens i en regjering om EU. Professor i statsvitenskap Frank Aarebrot mener det skaper en konstitusjonell uklarhet.

I spørsmålet om å innlemme EUs tjenestedirektiv i EØS-avtalen tar alle Sps og SVs ni statsråder dissens, mens Arbeiderpartiets ti statsråder sørger for et knapt flertall i regjeringen.

Aarebrot mener at dissensen mot tjenestedirektivet er parallell med den dissensen som Bondevik 2-regjeringen hadde mot patentdirektivet i 2003. Da var statsminister Kjell Magne Bondevik sammen med de øvrige KrF- og Venstre-statsrådene imot direktivet, mens Høyres ti regjeringsmedlemmer sikret flertall i Bondevik 2-regjeringen. Direktivet ble senere vedtatt med stort flertall i Stortinget.

- De to siste koalisjonsregjeringene har begge tatt dissens i saker som angår EU-spørsmålet. Dermed blir det stortingsflertallet som regjerer. Det skaper en konstitusjonell uklarhet som ikke er bra, sier Aarebrot.

KrF-kritikk

Mens Bondevik i 2003 var uenig med flertallet i sin egen regjering, beskriver nåværende KrF-leder Dagfinn Høybråten dissensen fra SV og Sp som alvorlig for den rødgrønne regjeringen.

- Dette er den mest alvorlige dissensen regjeringen har hatt i sin levetid. Det er uforståelig for meg at SV og Sp kan leve videre i regjering med et parti som så til de grader har overkjørt dem, sier Høybråten.

Høyre-leder Erna Solberg er ikke med på at dissensen i Bondevik 2-regjeringen er parallell til dissensen mot tjenestedirektivet.

- Uenigheten var allerede avklart i regjeringserklæringen fra Sem tre og et halvt år i forveien. Derfor var den helt udramatisk, sier Solberg.

Tre dissenser

SV og Sps dissens mot tjenestedirektivet er den tredje dissensen i den rødgrønne regjeringen. Alle tre er kommet i 2008, den første i mai da de to Senterparti-statsrådene Magnhild Meltveit Kleppa og Liv Signe Navarsete tok dissens om retten til assistert befruktning for lesbiske par i den nye ekteskapsloven.

I september tok de fem SV-statsrådene dissens på innstrammingene i asylpolitikken.

SV-leder Kristin Halvorsen mener at dissensene ikke truer regjeringssamarbeidet. På partiets landsstyremøte torsdag fortalte hun at hun har gått gjennom alle dissensene som er tatt i samtlige regjeringer siden 1945. Bare i den borgerlige Borten-regjeringen ble det 37 dissenser, ifølge Halvorsen, som presiserte at hun ikke trakk fram Borten-regjeringens praksis som noe godt eksempel til etterfølgelse.

SV-lederen avviser blankt å kommentere spørsmålet om det også ligger an til dissens i regjeringen i forbindelse med avgjørelsen om Luftforsvaret skal skaffe seg amerikanskproduserte eller svenskproduserte jagerfly.


(©NTB)