TRAFF GOLVET:  Det siste innrapporterte vådeskuddet med politivåpen skjedde tirsdag kveld ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor. Foto: 2400-tipser.
TRAFF GOLVET: Det siste innrapporterte vådeskuddet med politivåpen skjedde tirsdag kveld ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor. Foto: 2400-tipser.Vis mer

Tredje feilskudd på ni måneder i samme politidistrikt

Politimesteren i Sør-Trøndelag: - Riktig å bevæpne i dagens situasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nok et tilfelle med et skarpladd politivåpen som har gått av ukontrollert, er nå innrapportert til Politidirektoret og Spesialenheten for politisaker.

Det skjedde i garderoben på Orkdal og Agdenes lensmannskontor tirsdag denne uka, opplyser Sør-Trøndelag politidistrikt i en pressemelding.

Dermed er det registrert 17 vådeskudd med politivåpen hittil i år - mot 9 tilsvarende tilfeller i hele fjor.

Politiets nye våpeninstruks om skarpladde våpen i tjeneste ble innført midlertidig 25. november i fjor, og ble forlenget for sjette gang 7. august.

Traff golvet
Det ukontrollerte skuddet på Orkdal og Agdenes lensmannskontor traff golvet i garderoben i forbindelse med at en tjenestemann gikk av jobb tirsdag kveld.

- Det skjedde under rutine med å tømme våpenet etter jobb. Det kan være flere teoretiske årsaker til at skudd går av i en slik situasjon. Det er opp til spesialenheten og direktoratet å vurdere hvert tilfelle.

-På lensmannskontoret nå tirsdag skjedde det for en erfaren og dyktig tjenestemann. Det er klart at våpenet pekte ned og bort fra folk i forbindelse med denne rutineoperasjonen, etter reglene, sier konstituert politimester Marit Fostervold i Sør-Trøndelag til Dagbladet.

Tredje gang
Dette er tredje gang siden den nye våpeninstruksen fra 25. november at tilsvarende uhell har skjedd i Sør-Trøndelag politidistriktet - alle i forbindelse med tømming av våpen etter jobb.

De to første innrapporterte episodene skjedde i en tjenestebil og i et våpendeport på politihuset i Trondheim. Alle tre tilfellene skjedde skjermet fra publikum og uten at tjenestemenn ble skadd.

De ni siste månedene har det vært tre registrerte våpenuhell i Sør-Trøndelag politidistrikt mot bare ett tilfelle de første 11 månedene av 2014 før den nye instruksen kom.

- Betyr det at det er blitt farligere å være politi på jobb nå ?

- Nei, disse tallene gir ikke grunlag for å si noe om det. Alle tre tilfellene er en eller annen form for arbeidsuhell isolert fra publikum. Vi har 400 ansatte som jobber døgnet, mange av dem bevæpnet. Og det er langt flere daglige og ukentlige rutineoperasjoner nå enn før den nye midlertidige våpeninstruksen. Jeg opplever det fortsatt som trygt, sier konstituert politimester Marit Fostervold, som understreker at hun har mange års erfaring som operativ politi.

To debatter
- Er politimesteren for eller i mot bevæpning av norsk politi ?

- Ut fra trusselsituasjonen i dag, er jeg ikke i tvil om at bevæpning er riktig. Hvordan det skal være på permanent basis, er en annen debatt vi må ta, sier konstituert politimester Marit Fostervold til Dagbladet.