Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tredje forsøk

Å skulle være revolusjonær, demokratisk og individualistisk på samme tid, er litt av et vågestykke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  I ET SAMFUNN

som vårt burde menneskene badet i fritid, kulturliv og moro, skriver Magnus Marsdal og Bendik Wold i sin bok om venstreside og individualisme. Ja visst burde vi det. Slike enkle påminnelser er viktige, men også veldig lett å avfeie med en brottsjø av realiteter.

Lederen i Unge Høyre gjør det. Han kaller Marsdal og Wolds nye venstreside for «same shit, new wrapping» og henviser til at de ikke har annen oppskrift på det gode liv under sosialismen enn velferdsstaten.

DEN NYE

emballasjen er i tilfellet ganske omfattende. De to unge journalistene, fra henholdsvis Klassekampen og Morgenbladet, gir seg friskt i kast med å skulle kombinere to av det forrige århundrets motsetninger, kollektivet og individet. De vil ikke finne seg i den skjematiske oppdelingen av fellesskap til venstre og individ til høyre. Deres hovedtese er at høyresidas vekstjag og oppløsning av felles rettigheter under dekke av individualisering - har gjort individet ufritt. De skriver om superindividualistene som skydde fast arbeid i troen på friheten, for så å oppdage at de var like frie som en gammeldags hushjelp, en som alltid kan ringes til, alltid er på pletten og som ikke har noen trygghet. På den andre sida hevder de at venstresida aldri har greid å ta individet alvorlig og sitter fast i sine gamle idiosynkrasier om individualismen som noe hedonistisk og syndefullt.

FOR RIKTIG

å få Martin Tranmæl til å snurre i graven, har de kalt sin retning livsnytersosialismen. Denne politiske nyskapningen begrunner de med situasjonen i arbeidslivet, de uten jobb føler seg utstøtt, mens de med jobb arbeider seg halvt i hjel. Her peker de på en virkelig tikkende bombe. I Sosialdepartementets ferske meningsmåling om hva som gir livet mening, svarer nordmenn flest: jobben. Men jobbene blir færre, og stadig flere havner på sidelinja. De to ny-venstreistenes svar er fem timers arbeidsdag for alle. Kanskje til å smile av, men tradisjonell politikk har på sin side heller ingen gode svar på denne kolossale utfordringen.

DET ER MORSOMT

at noen tør å gi seg i kast med halsbrekkende politikk og gjør det på en interessant og tankevekkende måte. Ap, SV og RV får gjennomgå så det suser. Særlig det regjeringsvillige SV som ifølge de to forfatterne kjører sine handlevogner fylt med tjenester ut på tilbud til velgerne under direktør Halvorsens myndige regime.

«Tredje venstre - for en radikal individualisme» blir neppe et nytt kommunistisk manifest, men er spennende lesning for den som er interessert i politikk, økonomi og kultur. Forfatterne hevder at disse samfunnskreftene til sammen har redusert mennesket til en grådig storkonsument. Og hva kalles denne arten ? Jo, en homo economicus .

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media