TREDJE MASSAKRE PÅ TO DØGN

LONDON (NTB-AFP-DPA-Reuters): Den britiske avisa The Guardian melder om den tredje massakren på kosovoalbanske sivile som er avdekket på 48 timer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avisas korrespondent melder at minst fire kosovoalbanske flyktninger ble drept mandag nær Vraniq, rundt 50 kilometer sørvest for provinshovedstaden Pristina. 50 andre fra den samme gruppen som ble ført bort av serbiske styrker, er ikke kommet tilbake.

- Den siste massakren skjedde da serbiske sikkerhetsstyrker lurte en gruppe kosovoalbanske flyktninger til å oppgi tilfluktsstedet i fjellene og begi seg på vei hjem, forteller vitner. De drepte fire menn og arresterte andre før de plyndret og brente biler og traktorer, skriver avisen.

En observatør fra menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch bekrefter drapene.

- Jeg så fire døde. To var åpenbart henrettet på kloss hold, en hadde fått nesen skåret av.

Flyktingenes 250 kjøretøyer var fullstendig ødelagt. 300 menn ble arrestert og ført bort. Onsdag kom 250 tilbake, men ingen vet noe om de øvrige 50.

Sikkerhetsrådet møtes

FNs sikkerhetsråd møtes til hastemøte seint i kveld for å drøfte situasjonen i Kosovo og eventuelle straffetiltak mot Jugoslavia. Storbritannia og Nederland foreslår at EU skal utvide sanksjonene mot Serbia.

- Diplomati alene gjør ikke inntrykk på Jugoslavias president Slobodan Milosevic, sa Storbritannias statsminister Tony Blair i dag. Også Det hvite hus advarte Milosevic.

Fordømmer

Storbritannias statsminister Tony Blair advarte Milosevic om at Storbritannia er klar til å delta i militære aksjoner for å stoppe serbisk aggresjon mot sivile i Kosovo.

- Det er klart at en diplomatisk løsning alene ikke er nok. Vi må sende det sterkest mulige signal til Milosevic om at vi ikke tolererer flere av disse overgrepene, sa Blair.

- Det ser ut som om det eneste språket Milosevic vil høre på er trusler om maktbruk, sa utenriksminister Robin Cook.

Det hvite hus' talsmann Michael McCurry sa at myndighetene i Beograd ikke har trukket sikkerhetsstyrkene ut av Kosovo og ikke etterlevd kravene FNs sikkerhetsråd vedtok for kort tid siden.

FNs menneskerettskommisær Mary Robinson fordømte torsdag på nytt massakrene.

- De viser at drap og overgrep fortsetter, til tross for det internasjonale samfunnets uttrykte bekymring og myndighetenes forsikringer om at sivile blir respektert. Den uakseptable menneskerettssituasjonen i Kosovo krever øyeblikkelig handling, sa hun.

På Serbias side

Russland har imidlertid ikke latt seg synlig påvirke av massakrene i Kosovo og gjentok sin motvilje mot å straffe Serbia.

- Det finnes ingen militær løsning på problemet, var russisk UDs talsmann Valerij Rakhmanins kommentar til de militære overgrep i Kosovo.

En NATO-aksjon uten godkjenning i Sikkerhetsrådet kan «dramatisk skjerpe situasjonen i regionen» og skape en ytterst farlig presedens, sa UD-talsmannen.

Den kommunistiske formannen for Russlands nasjonalforsamling, Gennadij Selesnjov, truer med å si opp avtalen mellom NATO og Russland dersom Serbia angripes.