Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tredje mistenkte Brussel-bomber er etterlyst for Paris-terroren også

Mistenkes å være mannen bak bombene i begge terroraksjonene.

DE MISTENKTE: Politiet tror brødreparet til venstre og Najim Laachraoui til høyre sto bak bombene på Zevantem flyplass i går. Foto: Belgisk politi via AP
DE MISTENKTE: Politiet tror brødreparet til venstre og Najim Laachraoui til høyre sto bak bombene på Zevantem flyplass i går. Foto: Belgisk politi via AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tredje mistenkte etter angrepet på Zevantem lufthavn i Brussel er Najim Laachraoui, ifølge den belgiske avisen DH.

Laachraoui mistenkes for å være den tredje mannen på bildene fra flyplassen, og slik Dagbladet skrev i natt er Laachraoui allerede etterlyst av politiet, mistenkt for å ha laget bombene brukt under Paris-terroren i november.

Belgisk politi mistenker nå også at Laachraoui har vært med på å lage bombene brukt i Brussel-terroren, og at han kan være tredjepersonen på overvåkingsbildene.  

DNA i bombevester Den 24 år gamle belgieren kjørte i samme bil som Abdeslam over grensen mellom Østerrike og Ungarn en drøy måned før terrorangrepet i Paris i fjor høst, ifølge iTélé. Najim Laachraoui har også leid et hus i den belgiske byen Auvelais som ble brukt av angriperne, ifølge AP.

Etter identifiseringen skal franske myndigheter ha gjenkjent Laachraouis DNA på rester av bombebeltene som ble brukt i Paris. Laachraoui ble etterlyst av belgiske myndigheter mandag for å ha hjulpet Abdeslam, som ble pågrepet fredag forrige uke. 

Laacherraouis DNA er også funnet to bombevester brukt i Paris, og politiet undersøker etter alle solemerker om han også kan knyttes Brussel-bombene. Navnet hans ble ikke offentliggjort av politiet før mandag, dagen før terrorangrepet. Han skal ha gått under det falske navnet Soutane Kayal. 

«Mesterhjernen» Laachraoui, som vokste opp i Shaerbeek i Brussel, er mistenkt for å være en IS-kommandant. Han er nå en av Europas mest ettersøkte menn, og skal i fjor ha klart å komme seg unna politiet og tilbake til Syria. 

- Det fryktes at han er mesterhjernen bak det siste terroangrepet ettersom etterforskningen så langt tyder på at liknende bomber - kalt «satans mor» - er blitt brukt, skriver The Telegraph.

I september i fjor ble han og Saleh Abdeslam stoppet av politiet noen uker før Paris-angrepet. De skal da ha vært på vei fra Budapest til Brussel. Politiet vinket dem da videre fordi de trodde de var turister. 

31 personer er bekreftet drept, og 250 personer ble såret i angrepene, opplyser det belgiske krisesenteret ifølge avisa Le Soir.

Et tips fra en taxisjåfør skal ha gitt politiet viktige spor i etterforskningen av terrorangrepene i Brussel, melder den belgiske TV-stasjonen VRT. Han skal ha fattet mistanke da mennene insisterte på å løfte koffertene sine selv etter han kjørte dem til Zevantem-flyplassen i går morges. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!