Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tredje natt med protester

Tusenvis av mennesker demonstrerte også i natt mot det ungarske regimet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Folkemengden utenfor parlamentet i Budapest krever at den ungarske regjeringen skal gå av. I løpet av de forrige to nettene har demonstrasjonene utviklet seg til voldelige sammenstøt, og også i natt ble det uroligheter.

Justisminister Jozef Petretei har sagt de vil benytte seg av alle nødvendige midler for å stanse opprørene, og i natt var politiet sterkere, melder BBC. De brukte tåregass for å spre demonstrantene.

Ikke flertallet

Sammenstøtene mellom politi og demonstranter skjedde på sidelinjen av de store folkemengdene, og politiet hevder det er høyre-ekstreme grupper som preger de voldelige grupperingene.

De rundt 15 000 som i løpet av natten samlet seg utenfor parlamentet tok del i en fredelig demonstrasjon for å få kastet regimet.

Etter tre dager med protester er rundt 250 demonstranter skadet, og 140 politibetjenter. Rundt 100 personer er arrestert.

Rikker ikke

Protestene begynte etter at det ble kjent at statsminister Ferenc Gyurcsany løy under valgkampen. Et lydopptak hvor statsministeren innrømmer å ha løyet om den økonomiske situasjonen for å vinne valget ble mandag offentliggjort. Nå krever demonstrantene at han og hans sosialisparti MSZP skal gi fra seg makten.

FORBEREDT: Den ungarske justisministeren sier de vil benytte seg av alle nødvendige midler for å stanse protestene. Foto: SCANPIX
FORBEREDT: Den ungarske justisministeren sier de vil benytte seg av alle nødvendige midler for å stanse protestene. Foto: SCANPIX Vis mer

Gyurcsany viser ingen tegn til å rikke, og Petretei vurderer nå å innføre portforbud for å stanse protestene.

- Regjeringen vil fortsette i eneste mulige retning: mot reformer for å sikre utvikling og økonomisk stabilitet, sa Gyurcsany i går kveld.

Folkeavstemning

- Regjeringen i Ungarn har mistet sin legitimitet. Den har ikke den elementære støtten som trengs for å takle den økonomiske krisen, sier Viktor Orban, lederen av det konservative opposisjonspartiet Fidesz.

Han ønsker at lokalvalget som inntreffer om to uker skal fungere som en folkeavstemning.