Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tredje redningsaksjon i gang. Vil redde alle

Dagens redningsaksjon har vart i åtte timer.

I GROTTA: Tolv gutter fra alderen 11 til 16 år og treneren deres har i elleve dager sittet i grotta i Thailand. Onsdag fikk de varmetepper og dykkermasker Video: Thai Navy Seal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Alle guttene, samt den 25 år gamle fotballtreneren, har blitt fraktet i live ut av grotta. Dette blir bekreftet av marinejegerne i Thailand, på deres Facebook-side.

Søndag og mandag klarte thailandske myndigheter å redde ut åtte av de tretten som ble fanget i ei grotte i Thailand.

Litt over klokka 5 norsk tid, altså rundt klokka 10.00 lokal tid, tok en gruppe dykkere seg inn i grotta for et tredje redningsforsøk. Dette blir forhåpentligvis den siste redningsaksjonen.

Klokka 11.15 kom den første meldinga: En niende person har blitt reddet. Rundt 20 minutter senere rapporterer nyhetsbyrået Reuters at en tiende person skal være båret ut av grotta. Klokka 12.15 skal enda en person være ute av grotta.

Dermed skal tre personer være reddet så langt i dag, elleve totalt.

Kilder både i den thailandske marinen og i politiet sa at den niende og tiende gutten var hentet ut av grotten med 20 minutters mellomrom, og at iallfall den første av de to allerede var fraktet til sykehuset.

The Guardian, som siterer lokal TV, skriver at den ellevte gutten skal være den yngste, altså 11 år gamle Chanin Wiboonrungrueng. Dette har ikke blitt bekreftet.

Lang dag

Det har tidligere vært spekulert på om treneren måtte bli værende igjen alene, men nå ser det altså ut til at planen er at også han skal reddes i dag.

- Vi forventer at med mindre det er noen uvanlige omstendigheter, så kommer de alle ut i dag, sier Narongsak Osottanakorn, som er fungerende provinsguvernør i Chiang Rai.

En lege og tre marinejegere som har vært sammen med guttene siden de ble funnet for over en uke siden, skal også forlate grotten i dag.

Facebook skriver marinejegerne at dagen i dag vil bli lenger enn gårsdagen.

- Vi ser frem til å feire sammen. Hooyah!

God helse

Alle de åtte guttene som ble reddet ut av grotten søndag og mandag, er ved god helse. To av dem kan likevel ha fått lungeinfeksjon, opplyser helsemyndighetene.

Samtidig opplyser de at de fire guttene som ble reddet ut først, alle mellom 14 og 16 år gamle, nå kan spise et normalt måltid. Tidligere har de bare kunnet spise en risbasert grøt, fordi de utslitte kroppene deres har hatt problemer med å ta opp næring.

Guttene er ofte sultne og trenger mye mat, sier en talsperson for Thailands helsedepartement tirsdag morgen. Alle guttene vil bli fulgt opp videre av psykolog. De vil bli værende på sykehus i minst sju dager.

Myndighetene mener guttene har et godt immunforsvar fordi de spiller fotball og holder seg i form.

Familiene til guttene har fått besøke dem på sykehuset, men på grunn av smittefare har de vært atskilt med en glassplate. Det er ukjent om guttene har snakket med familiene sine.

Fem gjenstår

Fortsatt er en gutt og den 25 år gamle fotballtreneren innesperret i Tham Luang-grotten i Chiang Rai helt nord i Thailand.

Redningsmannskapene er fremdeles under et voldsomt tidspress fordi et kraftig regnvær kan komme til å gjøre forholdene i grotten verre. I tillegg er oksygennivået i grotten stadig synkende.

Tirsdag ankom Tesla-sjef Elon Musk grotten, sammen med sin spesialbygde miniubåt. På Twitter skriver han at ubåten er klar til bruk dersom det blir nødvendig. Den er laget av rakettdeler og har fått navnet «Wild Boar» etter guttenes fotballag med samme navn.

Just got back from Cave 3

A post shared by Elon Musk (@elonmusk) on

Musk har lagt ut en video fra sitt besøk i grotta, som angivelig skal være tatt i «kammer tre».

Klokka 07.40 norsk tid melder The Guardian at Osottanakorn har høflig avslått Musks tilbud.

- Selv om teknologien god og sofistikert, så er det ikke praktisk for oppdraget, sier Osottanakorn.

Ved godt mot

Det er 17 dager siden de tolv guttene og fotballtreneren deres forsvant inn i grotten. Først 10 dager senere ble de funnet i live av dykkere, og siden har en storstilt aksjon pågått for å frakte dem trygt ut.

Til sammen 90 spesialdykkere deltar i den avsluttende delen av redningsoperasjonen. 50 av disse er utenlandske dykkere, mens 40 kommer fra Thailand.

Guttene som fremdeles er innesperret, er ved godt mot, uttalte fungerende provinsguvernør Narongsak Osottanakorn mandag.