Robinson R44:

Tredje ulykke siden nyttår

Lørdag kveld styrtet et helikopter av typen Robinson R44 med to menn om bord. Helikoptertypen har vært involvert i 18 ulykker i løpet av få år.

STYRT: Lørdag kveld styrtet et helikopter med to menn om bord ved Fossingfjorden i Telemark. Foto: Per Flåthe
STYRT: Lørdag kveld styrtet et helikopter med to menn om bord ved Fossingfjorden i Telemark. Foto: Per FlåtheVis mer

FOSSINGFJORDEN/OSLO (Dagbladet) Lørdag kveld styrtet et helikopter med to menn om bord ved Fossingfjorden i Telemark. Personene ble sendt til sykehus i redningshelikopter - én av dem med alvorlige skader.

Fossingfjorden ligger mellom kommunene Kragerø og Bamble. Ulykken fant sted i skogen ved Stavnes naturreservat.

- Jeg hørte bråk og et smell, så ble det stille, fortalte Roy Bleikelia, som bor i området ved Fossingfjorden, lørdag kveld.

ROBINSON R44: Helikoptertypen Robinson R44 har vært involvert i 18 ulykker i løpet av få år. Foto: Per Flåthe
ROBINSON R44: Helikoptertypen Robinson R44 har vært involvert i 18 ulykker i løpet av få år. Foto: Per Flåthe Vis mer

Ulykkesutsatt

Søndag ble det kjent at helikopteret er av typen Robinson R44. Den forholdsvis lette helikoptertypen, bare 600 kilo tungt, har vært involvert i hele 18 ulykker i løpet av få år.

For én måned siden omkom Jarle Hegerland (46) og Ann-Cathrin Losvik (48) da et Robinson R44-helikopter kolliderte i en fjellvegg i Røldalsfjellet i Hordaland.

- Jeg kan ikke uttale med om årsakene, eller spekulere i noe, men dette er den tredje ulykken siden nyttår, sier vakthavende havariinspektør Torbjørg Gåsland

Hun understreker at hver ulykke må behandles hver for seg.

Helikopteret med to menn fra Sørlandet styrtet i sterk vind lørdag kveld. Begge tok seg ut av vraket på egen hånd, og ble seinere flydd til Ullevål sykehus.

STERK VIND: Det var sterk vind i området da helikopteret med to menn fra Sørlandet om bord styrtet. Foto: Per Flåthe
STERK VIND: Det var sterk vind i området da helikopteret med to menn fra Sørlandet om bord styrtet. Foto: Per Flåthe Vis mer

Kappet trær

I løpet av natta har representanter fra Havarikommisjonen, mannskap fra brannvesenet og politibetjenter drevet intensivt arbeid for å være i stand til å frakte ned helikopteret.

De har blant annet kappet 30 meter høye trær og søkt etter løse deler i området. Deler av helikopteret ble funnet 38 meter fra ulykkesstedet.

- Dette har vært et krevende havaristed. Det var krevende bare å komme dit. I tillegg måtte vi felle en del trær for å i det hele tatt å få løftet ut helikopteret, forteller Gåsland.

Hun retter stor takk til Kragerø brannkorps og politiet for usedvanlig god hjelp i det krevende terrenget.

FRAKTES: Alle løse deler er fraktet ned til Tangen, og gjort klart til å transporteres til Havarikommisjonens lokaler på Lillestrøm. Foto: Per Flåthe
FRAKTES: Alle løse deler er fraktet ned til Tangen, og gjort klart til å transporteres til Havarikommisjonens lokaler på Lillestrøm. Foto: Per Flåthe Vis mer

- Fått med alt

Etter å ha arbeidet siden 05.00 søndag morgen, kan Gåsland nå konstatere at alle løse deler er blitt fraktet ned til Tangen, og gjort klare til transport.

- Vi har fått med oss alt. Dette er et helt helikopter. Nå skal det fraktes til våre lokaler på Lillestrøm, der fortsetter vi undersøkelsene, forteller Gåsland

På spørsmål om når det kan ventes en rapport svarer hun at det normalt vil gå et år.

- Men dette avhenger helt av hvor mange andre oppgaver vi har å gjøre.