UAVHENGIG: Mangemilliardæren Michael Bloomberg var borgermester i New York i tre perioder fram til 2013. I 2001 og 2005 ble han valgt som republikaner. I 2009 stilte han som uavhengig. Nå vurderer han å stille som uavhengig presidentkandidat. Foto: AP/Scanpix
UAVHENGIG: Mangemilliardæren Michael Bloomberg var borgermester i New York i tre perioder fram til 2013. I 2001 og 2005 ble han valgt som republikaner. I 2009 stilte han som uavhengig. Nå vurderer han å stille som uavhengig presidentkandidat. Foto: AP/ScanpixVis mer

Tredjekandidaten som kan endre alt

Tidligere New York-borgermester Bloomberg bekrefter at han vurderer å stille.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For første gang bekrefter New Yorks tidligere borgermester Michael Bloomberg at han vurderer å stille som uavhengig presidentkandidat. Han vil i så fall utfordre de to som måtte vinne nominasjonen i de to etablerte partiene.

Den styrtrike mediemogulen sier til Financial Times at han «ser på alle muligheter» når avisa spør ham om han vurdere å stille. Han er oppgitt over nivået på den politiske diskusjonen i valgkampen så langt.

- Jeg synes nivået på debatten er skremmende banal og en fornærmelse mot velgerne, sier han til avisa.

For et par uker siden skrev New York Times at han vurderer å stille, men da ville ikke Bloomberg kommentere avisas historie. De skrev at han har sagt til venner at han eventuelt planlegger å bruke én milliard dollar av sine egne penger for å stille som en uavhengig kandidat.

- Historien i New York Times var nok en styrt lekkasje, og så er dette prøveballong nummer to. Han vil teste ut reaksjonene før han bestemmer seg, og så kan han trekke seg som kandidat uten at det vil bli et tilbaketog, sier forsker Hallvard Notaker, som skriver på en bok om amerikansk valgkamp.

Den tidligere borgermesteren i New York har tjent seg styrtrik på sin næringslivsorienterte nyhetstjeneste Bloomberg, som også brukes av aksjemeglere over hele verden til å handle verdipapirer. Han kan stille på kort varsel, for i likhet med Donald Trump har han penger nok til selv å finansiere en rådyr valgkamp. I følge Forbes er han god for 330 milliarder kroner og er dermed åtte ganger så rik som Trump.

Sentrumskandidat Det er særlig hvis Donald Trump vinner den republikanske nominasjonen, eller om sosialisten Bernie Sanders vinner hos demokratene at Bloomberg kan ha appell. Mange vil da ha se på ham som en moderat kandidat som kan vinne stemmer fra begge partier. Notaker tror både Trump og Sanders må bli kandidater om det skal være plass til Bloomberg.

- Det er veldig sjeldent at slikt lykkes. Hvis han mener alvor vil det ikke gi mening med mindre begge de andre kandidatene er ytterliggående. Selv da er det ikke klart om det er rom for et en-manns sentrumsparti. Hvis Clinton og Rubio blir kandidater vil det bli liten plass igjen til ham, sier Notaker.

Men det kan hende Bloomberg må bestemme seg for om han stiller lenge før det er avklart hvem som vinner nominasjonene i de etablerte partiene. Han sier til Financial Times at han må bestemme seg i løpet av mars for å rekke å oppnå tilstrekkelig antall signaturer som kreves i 50 stater. Nå er det så jevnt på målingene at det spekuleres i at nominasjonsprosessen kan vare helt til juni.

Kontroversiell Bloomberg har vært i begge partier, men ble valgt til borgermester i New York som republikaner i 2001. Etter at han ble gjenvalgt i 2005 meldte han seg ut av partiet og har siden vært uavhengig. Han er en sentrumsorientert kandidat som kan ha bred appell blant moderate velgere i begge partier.

- Husk at Bloomberg også er kontroversiell. Han har gått inn for strengere våpenlover og vil av mange bli sett på som en representant for eliten på på østkysten, sier Notaker.

Ralph Nader, som selv har stilt som uavhengig presidentkandidat hele fire ganger, mener Bloomberg bare vil stille om han tror han kan vinne.

- Den utålmodige, amisiøse og selvtilfredse borgermesteren som ble valgt tre ganger i landets største by har gjort mer enn å bare tenke på å bli president. Han har gjort meningsmålingene og snakket med historikere og analytikere om sine sjanser, skriver Nader i Boston Globe.

Trump vinner på Bloomberg Det skal mye til for at Bloomberg kan utfordre kandidatene til de etablerte partiene, men han kan trekke nok velgere fra begge leire til at han likevel vil kunne få en betydelig innflytelse på valget.
Reuters gjennomførte en måling i januar der velgere ble introdusert for Bloomberg som en tredje kandidat i tillegg til Trump og Hillary Clinton. I den målingen trakk Bloomberg flere velgere fra Clinton enn fra Trump. Det betyr at Trump faktisk kan tjene på hans kandidatur.

- Det republikanske partiet risikerer splittelse om Bloomberg stiller og deres egen kandidat er Donald Trump eller Ted Cruz. Den moderate næringslivsfløyen i partiet vil måtte velge mellom en stødig kandidat og å holde partiet samlet. Spørsmålet er hvilke sterke krefter han skal mobilisere som ikke viser seg i den republikanske nominasjonskampen nå. Husk at i New Hampshire kan uavhengige stemme i primærvalgene, sier Notaker.

KJEMPER: Hillary Clinton på Rundlett skole i Concord, New Hampshire.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KJEMPER: Hillary Clinton på Rundlett skole i Concord, New Hampshire. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Velgerne i den lille New England staten går til valgurnene i dag i det andre primærvalget. Forrige uke vant demokraten Hillary Clinton og republikaneren Ted Cruz i Iowa.

Valget i gang På demokratisk side har Sanders ledet på Clinton i ukevis i New Hampshire. I dag startet hun dagen med et siste forsøk på å overtale velgere ved et valglokale i Manchester, delstatens største by.

- Som jeg har sagt de siste dagene: vi skal fortsette å jobbe bokstavelig talt til siste stemme er avlagt og talt opp, sa den tidligere utenriksministeren til nyhetsbyrået AP.

Etter kraftig snøvær og trafikkaos mandag kveld er været kaldt, men fint, i New Hampshire tirsdag. Dermed ligger ting til rette for at mange vil delta.

På republikansk side leder Donald Trump stort på målingene og dersom velgeren oppfører seg likt i valglokalet som de har svart til meningsmålingsinstituttene, så vil Trump vinne nominasjonen i New Hampshire med god margin.

LEDER: På meningsmålingene leder Bernie Sanders med 13 prosent på Hillary Clinton før dagens valg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LEDER: På meningsmålingene leder Bernie Sanders med 13 prosent på Hillary Clinton før dagens valg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer