KINESER: Den tredje passasjeren på helikopteret som styrtet i Bergen for et par uker siden skal være den styrtrike kineseren Charles Chan Kwok-Keung. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN / DAGBLADET
KINESER: Den tredje passasjeren på helikopteret som styrtet i Bergen for et par uker siden skal være den styrtrike kineseren Charles Chan Kwok-Keung. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN / DAGBLADETVis mer

Helikopterulykken i Bergen:

Tredjemann i helikopterstyrten i Bergen skal være kinesisk forretningsmann

Den styrtrike mediemogulen er også eieren av yachten Bacarella.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av mennene som overlevde helikopterstyrten i Bergen skal være eieren av yachten, styrtrike Charles Chan Kwok-Keung fra Hongkong, ifølge kinesiske medier.

Ifølge Bergensavisen melder kinesiske medier at mediemogulen eier yachten Bacarella hvor helikopteret skulle lande da det styrtet i Bergen 10. mai.

Reist hjem

Båten skal ha blitt solgt til et Hong Kong-basert firma tilknyttet Chan for 30 millioner dollar.

Dagbladet har tidligere omtalt hvor vanskelig det er å vite hvem som eier luksus-yachter. Hemmelige eiere av slik yachter er langt fra uvanlig.

Yachten er registrert i skatteparadiset Caymanøyene og står oppført på det Hong Kong-registrerte selskapet Fancy Style Investments.

Etter et kortere opphold på Haukeland universitetssjukehus skal Chan ha forlatt Norge og reist hjem til Hongkong.

Helikopterpiloten Quentin Smith og advokaten David Tang var også ombord helikopteret da det styrtet. Tang ble kritisk skadd og er fortsatt innlagt på sykehus.

Yachteier Charles Chan er styreformann i det Hongkong-baserte TV-selskapet Television Broadcast Limited (TVB). Ifølge Hongkong Economic Journal og South China Morning Post skal Chan ha vært på reise i Norden, men har nå returnert hjem.

HER STYRTER HELIKOPTERET: Vest politidistrikt har frigitt vitne-videoer av helikopter-ulykken i Byfjorden i Bergen onsdag 10. mai. Video: Knut Farestvedt / vitne via politiet Vis mer

Ville ikke røpe navn

Helikopterstyrten fant sted onsdag 10. mai. Da helikopteret var i ferd med å lande på luksus-yachten «Bacarella» løsnet en presenning som dekket en bensintank og virvlet opp i helikopterets rotor.

Under en pressekonferanse noen dager etter ulykka fortalte piloten, Quentin Smith, hvordan han hjalp passasjerene med å komme seg ut av helikopteret.

- Jeg måtte først komme meg bort fra yachten, deretter sørge for at helikopteret ikke sank. Så måtte jeg hjelpe en venn ut. Vi var heldige som fikk så rask hjelp av redningsmannskapet som var i en båt i nærheten. Mannskapene fra Redningsselskapet gjorde en fantastisk innsats, De var der nesten før vi havnet i sjøen.

Under pressekonferansen omtalte også Smith den kinesiske mediemogulen, men han omtalte ham kun som Charles og ville ikke røpe etternavnet.

- Han er en god venn gjennom mange år. Han er advokat og et godt menneske som har hjulpet mange. Det er ikke min oppgave å forteller mer om ham eller yachten, fortalte Smith.

Smith skal ha hjulpet Chan ut av helikopteret etter ulykka.

Bergensavisen har kontaktet Smith og hans advokat Svein Aage Valen i etterkant av oppslagene i kinesisk presse, men Smith ønsker ikke å bekrefte at det er Chan som eier yachten og som satt i helikopteret da det styrtet.

(Dagbladet/NTB)