Tredobler beskyttelsen

Sikkerheten rundt Terje Rød-Larsen, FNs spesialutsending i Midtøsten, er tredoblet etter hans kritikk av Israel fra flyktningleiren Jenin torsdag. Mengder av trussel- og hatmeldinger har strømmet inn, og FN-kilder nær Rød-Larsen er urolige for sikkerhetssituasjonen rundt nordmannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er bekymret. Situasjonen er veldig alvorlig, og vi har tredoblet Rød-Larsens beskyttelse, sier en FN-medarbeider som jobber nært sammen med den norske FN-utsendingen.

I løpet av dagene har hat- og trusselmeldingene kommet i hopetall til Rød-Larsens kontor. - Men det har også støtteerklæringene. Vi har fått rundt 50- 50 med støtte og kritikk, sier FN-kilden.

Forholdet mellom Israel og Rød-Larsen er meget spent etter at nordmannen kritiserte israelske myndigheter for ikke å slippe til humanitær hjelp i Jenin i forrige uke. Siden den gang har Rød-Larsen blitt møtt med uttalelser om at han er uønsket i Israel, og at han kan reise hjem til «Quisling-land».

Det er ikke første gang at FN og Rød-Larsen kritiseres av israelerne. Hver gang Rød-Larsen kjører i sin pansrede bil i Israel, er han nødt til å fjerne FN-flagget på grunn av misnøyen mot ham og organisasjonen.

Fanatiske aktører

På grunn av den spente situasjonen er beskyttelsen rundt Rød-Larsen tredoblet. Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage mener at nordmannen har grunn til å frykte høyreekstreme krefter i Israel.

- Man skal ikke se bort fra at det på den ekstreme høyresiden i Israel er mange fanatiske aktører som vil hindre Rød-Larsen i å fortsette arbeidet - bokstavelig talt, sier seniorforskeren ved PRIO til TV2. Henriksen Waage viser til to historiske eksempler hvor fredskrefter ble drept av ytterliggående israelske krefter.

FNs tidligere meklingsmann, svenske Folke Bernadotte, ble drept av den ytterliggående terroristorgansiasjonen Stern i 1948.

Tidligere statsminister og fredsprisvinner Yitzhak Rabin ble drept av en høyreekstrem jødisk settler.

- I begge disse tilfellene var nettopp denne retorikken med sammenlikning med andre verdenskrig, nazistene og Quisling veldig sterkt framme, sier Henriksen Waage til TV2.

Venter unnskyldning

Generalsekretæren i Røde Kors, Jan Egeland, var tidligere FNs spesialutsending i Colombia. Han tror at faren for Rød-Larsens liv er overdrevet.

- Alt hva Rød-Larsen sier kan dokumenteres og verifiseres. Det er så enkelt at jeg regner med at Israel snart må be ham om unnskyldning, sier Egeland.

Han viser til at Rød-Larsen kritiserte israelske myndigheter for at de ikke slapp til humanitær hjelp. Dette er allerede dokumentert av det internasjonale Røde Kors.

- Hjelpemannskap skal slippe til sivilbefolkning og sårede, og Israel brøt den regelen. Det er et alvorlig folkerettsbrudd, sier Egeland.

Israel skuffet

FNs generalsekretær Kofi Annan utnevnte i går Finlands tidligere president Martti Ahtisaari til å lede FNs gransking av hva som skjedde under Israels invasjon av flyktningleiren i Jenin.

Offisielle israelske kilder var i går kveld overrasket over at komitésammensetningen ikke var diskutert med Israel før den ble offentliggjort, skriver avisa Haaretz. De var heller ikke fornøyd med Annans team. Forsvarsminister Benjamin Ben-Eliezer uttrykte i går sin skuffelse over kommisjonen overfor Annan, skriver Haaretz.

- Vi forventet at undersøkelsene skulle bli utført av militære eksperter. Israel har ikke noe å skjule. Oppdraget vil være en mulighet til å vise den palestinske terroren i all sin ondskap.

Vi håper at dette ikke bare vil være enda en av FNs komiteer, og at denne vil være en ærlig undersøkelseskommisjon, sier en kilde til avisa.

VERBAL KRIG: Terje Rød-Larsens kritiske uttalelser etter besøket i flyktningeleiren Jenin i forrige uke, har ført til massiv kritikk fra Israel. Nå frykter Rød-Larsens medarbeidere for nordmannens sikkerhet.