Jens Ulltveit-Moe er fremdeles ikke fornøyd
med resultatene til Umoe Gruppen. Foto: Finansavisen
Jens Ulltveit-Moe er fremdeles ikke fornøyd med resultatene til Umoe Gruppen. Foto: FinansavisenVis mer

Tredoblet og tjente 170 millioner - ikke fornøyd

– Nei, jeg er ikke fornøyd. Dette er fremdeles ikke godt nok, sier Jens Ulltveit-Moe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen:) Jens Ulltveit-Moes bioetanolprosjekt i Brasil går endelig i null, men investoren er fremdeles ikke fornøyd med resultatene til Umoe Gruppen, skriver Finansavisen.

Investoren er involvert i flere fornybarprosjekter i Norge og utlandet og satser tungt innen bioetanol og silisium til solenergien. I tillegg har konsernet rettigheter til merkevarer som Peppes Pizza, Starbucks og Burger King i Norge.

Nationen skrev i fjor høst at Ulltveit-Moes satsing på jordbruk i Brasil var blitt en dyrekjøpt erfaring. Ni år etter at produksjonen av sukkerrør til biodrivstoff ble igangsatt viste regnskapene et samlet underskudd på over 3,3 milliarder kroner.

«Hadde jeg visst det jeg visste nå, hadde jeg ikke gjort det», uttalte ­investoren til Nationen i fjor.

Brasil-satsingen er ifølge Finansavisen fremdeles ikke lønnsom, men koster i det minste ikke konsernet hundretalls av millioner kroner i året lenger. Dét bidro til at resultatet for Umoe Gruppen i fjor ble nær tredoblet.

Pengesluk i null

– Brasil er snudd fra tap til break even. Etanolprisene har økt betraktelig fordi Brasil ikke lenger subsidierer bensin og valutaen har falt, sier Ulltveit-Moe, ifølge avisen.

Investoren skiftet i fjor ut hele ledelsen i det brasilianske problemprosjektet, og tiltaket har bidratt til å få virksomheten på riktig kurs, mener han.

Likevel er det siliisumprodusenten REC Silicon som fremdeles er den store jokeren i konsernet.

– Jeg er fornøyd med restaurantene og de andre bedriftene Norge, men fremdeles misfornøyd med REC Silicon på grunn av handelskrigen. Hadde vi ikke hatt handelskrigen ville resultatene vært betydelig bedre, sier han.

Ny konflikt med Trump

Umoes skogvirksomhet på den kanadiske østkysten overrasket imidlertid positivt. Umoe Forestry har rundt 125 ansatte på sagbruket i New Brunswick.

– Virksomheten i Canada har gjort det veldig bra på grunn av økningen i nybygg i husholdningene, sier Ulltveit-Moe til Finansavisen.

Hvor langvarig oppturen blir er imidlertid uklart.

Investoren var i fjor høst klar og tydelig på at han ikke ventet noen løsning på den pågående handelskrigen i solmarkedet mellom USA og Kina med Donald Trump som president. Ulltveit-Moe karakteriserte den gang Trump som «en prinsippløs løgner og en fryktelig person».

Nå er den amerikanske presidenten i ferd med å stikke kjepper i hjulene for skogvirksomheten, ifølge Ulltveit-Moe. Det har blant annet ført til økt eksport til Kina på bekostningen av salget til naboen i sør.

– Donald Trump har kommet med en toll som kan gjøre eksporten til USA krevede, men samlet sett tror vi 2017 blir rimelig bra, sier han til Finansavisen.

Andre økonominyheter:
Egil Dahl tjente 86 mill. i fjor
Beste året noensinne - tjente fem mrd. i fjor