Tredoblet spritsalget

Danskene har kastet seg over spriten etter at de kuttet avgiftene dramatisk forrige uke. Denne uka får du vite om Norge følger etter de andre nordiske landene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 44 kroner billigere ble en helflaske sprit etter det danske avgiftskuttet forrige uke. Og det har hatt effekt på salget. De største matvarekjedene Føtex, Bilka og Netto rapporterer om opp til tredoblet spritsalg etter prisfallet, melder nyhetsbyrået Ritzau.

De første fire dagene med redusert pris er spritsalget tredoblet i forhold til samme periode i fjor. Butikkene har heller ikke markedsført priskuttet.

- Det har vært fire hektiske dager. Folk har trolig brukt dagene til å fylle barskapet og sikre seg julesnapsen, sier informasjonssjef i Dansk Supermarked Poul Guldborg.

For tiden er det mulig å få en flaske Gammel Dansk til under 90 norske kroner i butikkene i Danmark, et prisnivå Guldborg tviler på vil holde seg i lengden.

Presser regjeringen

Avgiftskutt er på trappene også i Sverige og Finland. Dermed kan Norge ende opp som et avgiftsmessig annerledesland. Norske politikere har begynt å bekymre seg for hvilke konsekvenser de store prisforskjellene mellom Norge og resten av Norden vil kunne få.

I trontaledebatten mente Frp-formann Carl I. Hagen at Norge vil bli et eldorado for organisert kriminalitet dersom det høye avgiftsnivået opprettholdes. Både Senterpartiet og KrF er svært skeptiske til å kutte i avgiftene. Med det danske salgshoppet på sprit har de fått mer fludium på mølla.

Finansministeren er i tvil om det er mulig å opprettholde det norske avgiftsnivået.

- Det er grunn til å stille spørsmål ved om det er mulig å opprettholde en alkoholpolitikk som medfører et så høyt avgiftsnivå, mens nabolandene går i motsatt retning. Danskenes avgiftskutt øker presset på norsk avgifts- og alkoholpolitikk, sa finansminister Foss før helgen.

Onsdag 8. oktober blir statsbudsjettet lagt fram.

<B>STORSALG:</B> Danskene hamstrer sprit etter prisfallet.