Tredobling av barn på ADHD-medisiner

Reseptregisteret med nye tall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Antall barn som er blitt medisinert for ADHD er siden 2004 tredoblet, viser tall fra Reseptregisteret.

I aldersgruppen 0-19 år fikk 11.879 personer ADHD-medisiner i 2004. I fjor fikk samme 30.525 personer i samme aldersgruppe ADHD-medisinering, skriver VG.

Ifølge en rapport kalt «Use of ADHD drugs in the Nordic countries» som ble publisert i tidsskriftet Acta psychiatric Scandinavia i fjor, medisinerer Norge nesten dobbelt så mange barn for ADHD som Sverige og Danmark. Island topper listen. Nordisk Råds velferdsutvalg har uttalt at politikerne er bekymret for utviklingen.

Forsker Heidi Aase ved Folkehelseinstituttet forklarer at forskjellen mellom Norge og øvrige land blant annet skyldes at man bruker ulike diagnosesystemer.

- En helt ny undersøkelse viser at det i Norge er en ADHD-forekomst på rundt 3-4 prosent blant elleveåringer, mens gjennomsnittet på verdensbasis er på 5 prosent. Økningen vi ser i Norge kan kanskje knyttes til opptrappingsplanen for psykisk helse fordi det nå er økt kompetanse og fokus på diagnosen, sier Aase.

Statistikken viser for øvrig at flere får hjelp, mener hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer