Tredobling av barn på ADHD-medisiner

Reseptregisteret med nye tall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antall barn som er blitt medisinert for ADHD er siden 2004 tredoblet, viser tall fra Reseptregisteret.

I aldersgruppen 0-19 år fikk 11.879 personer ADHD-medisiner i 2004. I fjor fikk samme 30.525 personer i samme aldersgruppe ADHD-medisinering, skriver VG.

Ifølge en rapport kalt «Use of ADHD drugs in the Nordic countries» som ble publisert i tidsskriftet Acta psychiatric Scandinavia i fjor, medisinerer Norge nesten dobbelt så mange barn for ADHD som Sverige og Danmark. Island topper listen. Nordisk Råds velferdsutvalg har uttalt at politikerne er bekymret for utviklingen.

Forsker Heidi Aase ved Folkehelseinstituttet forklarer at forskjellen mellom Norge og øvrige land blant annet skyldes at man bruker ulike diagnosesystemer.

- En helt ny undersøkelse viser at det i Norge er en ADHD-forekomst på rundt 3-4 prosent blant elleveåringer, mens gjennomsnittet på verdensbasis er på 5 prosent. Økningen vi ser i Norge kan kanskje knyttes til opptrappingsplanen for psykisk helse fordi det nå er økt kompetanse og fokus på diagnosen, sier Aase.

Statistikken viser for øvrig at flere får hjelp, mener hun.

- Vi har sannsynligvis blitt flinkere til å fange opp de barna som trenger hjelp, og det er i så fall en bra ting, sier Aase.

Hun advarer mot en generell negativitet mot at barn får diagnoser og behandling.

(NTB)