Været:

Treffer i dag

Det er sendt ut farevarsler for både lyn, regn, flom og jordskred i Sør-Norge. Nå starter høsten for alvor, melder meteorologen.

FAREVARSEL: Det er ventet kraftige regnbyger i deler av Sør-Norge mandag og tirsdag. Meteorologene har sendt ut gult farevarsel. Foto: Meteorologisk institutt
FAREVARSEL: Det er ventet kraftige regnbyger i deler av Sør-Norge mandag og tirsdag. Meteorologene har sendt ut gult farevarsel. Foto: Meteorologisk institutt Vis mer
Publisert

Gult farevarsel for regn gjelder for deler av Sør- og Østlandet i tillegg til Rogaland, opplyser Meteorologisk institutt.

«Sommeren er over og tida for å pakke ned hagemøblene har kanskje kommet, om det ikke allerede er gjort?», melder Meteorologisk institutt på X/Twitter mandag formiddag.

Mange steder vil det komme 30 til 40 millimeter i løpet av 24 timer, og enkelte steder kan få opptil 70 mm nedbør på 24 timer.

Meteorologen advarer

Det er fare for overvann i tettbygde områder, og det kan også bli en del trafikale utfordringer. Bilister anbefales å tilpasse farten og kjøre etter forholdene.

- Man burde ta forholdsregler, sjekke veimeldinger og følge med. Generelt handler det om å være litt ekstra påpasselig, sier vakthavende meteorolog Ingvild Villa ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

De kraftigste regnbygene er ventet mandag ettermiddag og kveld. I samme slengen fører været med seg mye lyn, og det er sendt ut gult farevarsel for deler av Rogaland, Agder og Østlandet.

- Et lite lyspunkt

Utover mot helga kan været imidlertid snu.

- Utover fredag og innover mot helga blir det muligheter for mer oppholdsvær og ikke like mye sammenhengende nedbør Østafjells. Men det er en god stund til, så det er fortsatt litt usikkert. Men sånn det ser ut akkurat nå ser helga bedre ut, så det er et lite lyspunkt, sier Villa og legger til:

- Det ser også ut som at det kan blir litt varmere i Nord-Norge innover mot helga. Snøgrensa har krøpet lenger ned de siste dagene, men for de som ikke er helt klar for vinteren ennå, så ser det ut til at den skal krype oppover igjen mot helga.

Ute i de svenske skoger blir Bengt Nordström vitne til en dramatisk kamp mellom en ulv og en jerv som begge ønsker å ha den døde elgen for seg selv. Video: Bengt Nordström. Reporter: Christian Fjermeros Vis mer

- Starter høsten for alvor nå?

- Ja, det kan oppleves sånn. Det er lavtrykksaktivitet som kommer til å prege landet denne uka. Det er en del nedbør og vind i Trøndelag, Nordland og Troms i morgen. Det blir sterk kuling i Trøndelag og mulighet for liten storm i Nordland. Det blir regn, vind og kjølige temperaturer - alt det vi forbinder med høsten.

Farevarsler til tirsdag

Det er også sendt ut gult farevarsel for jord- og flomskredfare i deler av Sør-Norge. Veistrekninger kan bli stengt, og folk anbefales å holde seg unna bratte skråninger og elveløp med stor vannføring.

Gult farevarsel er også utsendt for flom. Vannføringen er ventet å øke raskt i små og middels store elver.

Alle farevarslene strekker seg fram til tirsdag hvor de utløper på ulike tidspunkter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer