BLIR KRAFTIGERE: Orkanen «Michael» ventes å treffe kysten av Florida onsdag. Før den tid vil den bare bli kraftigere. Her et satellittbilde fra formiddagen i dag. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
BLIR KRAFTIGERE: Orkanen «Michael» ventes å treffe kysten av Florida onsdag. Før den tid vil den bare bli kraftigere. Her et satellittbilde fra formiddagen i dag. Foto: AFP Photo / NTB ScanpixVis mer

Orkanen «Michael»:

Treffer snart Florida: «Livs­truende» og «ekstremt farlig»

Kan heve vannstanden med så mye som tre meter.

Orkanen «Michael» er på vei mot det amerikanske fastlandet i full fart, og ventes å treffe delstaten Florida onsdag.

Før den tid vil det kraftige uværet bli enda kraftigere når det når Mexicogolfen, melder Washington Post.

Nå har Florida-guvernør Rick Scott erklært en nødssituasjon. Scott har beordret delstatsmyndighetene til å ta en rekke grep for å sikre innbyggerne mot orkanen guvernøren selv beskriver som «livstruende» og «ekstremt farlig».

58 sekundmeter

I dag traff værsystemet de vestlige delene av Cuba, men fortsatt er orkanens senter i Det karibiske hav, mellom Mexico og Belize i vest, og Caymanøyene, Cuba og Jamaica i øst.

STORMFLO: Vær som dette oppstår i Norge med jevne mellomrom, men det er likevel usannsynlig at det vil få samme konsekvenser som i USA. Video: The Weather Channel Vis mer

Både de helt østlige delene av Mexico og de vestlige delene av Cuba ventes å gå klar av stormsenteret, som ifølge prognosene vil bevege seg inn i Mexicogolfen i løpet av den nærmeste dagen.

Der vil orkanen trolig bli kraftigere, ifølge Det nasjonale orkansenteret i USA, skriver Washington Post.

Før orkanen treffer Florida ventes den å bli en såkalt kategori tre-orkan. Det vil si at orkanen ventes å ha en vindstyrke på mellom 50 til 58 meter per sekund, eller 178 til 209 kilometer i timen.

De kraftigste orkanene er i kategori fem.

Tre meter stormflo

Per nå har orkanen retning mot New Orleans, men fra og med tirsdag vil den bevege seg østover mot Florida.

Miami ventes å gå klar av stormsenteret, og det er først og fremst byer langt nordvest i Florida, blant annet Tallahassee, ifølge The Guardian.

Evakueringen av byer langs nordvestkysten av Florida begynte i dag.

ORKANENS BANE: Slik vil orkanen bevege seg de neste dagene. Illustrasjonen til høyre i bildet Illustrasjon: Det nasjonale orkansenteret i USA
ORKANENS BANE: Slik vil orkanen bevege seg de neste dagene. Illustrasjonen til høyre i bildet Illustrasjon: Det nasjonale orkansenteret i USA Vis mer

Guvernør Rick Scott fortalte søndag at selv om stormsenteret ikke ventes å komme over de sørligste delene av Florida, vil mange kystnære områder i vest kunne rammes av stormfloa orkanen bringer med seg.

Washington Post melder at stormfloa kan bli så høy som tre meter visse steder.

Han har derfor bedt 26 fylker i delstaten om å umiddelbart begynne å forberede seg på orkanen, og kalt inn 500 ytterligere medlemmer av nasjonalgarden for å bidra i arbeidet.

Ytterligere ressurser er også blitt frigjort til arbeidet, skriver The Guardian.

KRAFTIG UVÆR: Tyfonen «Jebi» er den sterkeste stormen i Japan på 25 år, med vindkast på opptil 60 meter per sekund. Det er meldt opptil 500 millimeter regn fram til onsdag morgen, noe som vil medføre oversvømmelser og store materielle skader. Video: AP DV Vis mer

Knapt med tid

Meteorolog, værmelder og tidligere sjef for Det nasjonale orkansenteret i USA, Rick Knabb, skriver på Twitter at tiden for forberedelser og evakuering begynner å bli knapp.

Han mener orkanen kan bli en av de verste som har truffet de nordvestlige delene av Florida noensinne.

- Vi har bare i dag og tirsdag til rådighet for å gjennomføre livreddende forberedelser langs kysten og i innlandet, skriver Knabb.

Mandag formiddag lokal tid lå ekstremværet om lag 80 kilometer utenfor det vestlige Cuba, som ble rammet av kraftig regn og sterk vind.