Treffer velgerne

John Kerry er etter to TV-debatter i ledelsen i flere av de viktige svingstatene. For første gang leder demokratene i Ohio.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): I går kom nye meningsmålinger i fem av de viktige svingstatene. Og for første gang har John Kerry en liten ledelse i industristaten Ohio. Han får 48 prosent av stemmene, mens George W. Bush støttes av 47 prosent av velgerne.

Ohio blir ansett som den viktigste av alle delstatene. Årsaken er at den som til slutt er blitt valgt til president, har vunnet Ohio helt siden tidlig på 60-tallet.

Det er ventet at 7,8 millioner mennesker kommer til å stemme i Ohio. Fram til nå har Bush ledet klart i denne delstaten.

Dødt løp

I industristaten Michigan er det dødt løp. Både Bush og Kerry får 46 prosent av stemmene i siste meningsmåling.

I Pennsylvania, som Al Gore og demokratene vant klart i 2000, er det nå jevnt. Men Kerry har et lite overtak. Av dem som skal stemme, sier 48 prosent at de støtter John Kerry, mens 46 prosent vil stemme på George W. Bush.

Men i New Mexico har presidenten fortsatt en knapp ledelse. En million av dem som har stemmerett ventes å stemme i New Mexico. Av dem sier 50 prosent ja til Bush, mens 47 prosent støtter Kerry.

Usikker bastion

New Jersey har tradisjonelt vært en demokratisk bastion. Men mange hadde trodd at delstaten i år kunne vippe til fordel for republikanerne.

Delstaten ble hardt rammet av terrorangrepene 11. september 2001. 627 av dem som ble drept i tvillingtårnene bodde i New Jersey.

I år er det ventet at 4,9 millioner velgere kommer til å avgi stemme i New Jersey. Siste meningsmåling viser at John Kerry har en forholdsvis klar ledelse på Bush. 47 prosent vil stemme på ham, mens 41 prosent sier de vil stemme på Bush.

Derfor har republikanerne satt inn tungt skyts for å snu stemningen i New Jersey. Visepresident Dick Cheney, førstedame Laura Bush og Rudy Giuliani, New Yorks populære eksborgermester, skal til uka ha flere valgmøter i delstaten.

-  Vi vant New Jersey for fire år siden, og vi venter å vinne i år, sier Juanita Scarlett, Kerrys talskvinne.

I LEDELSEN: John Kerry scorer høyt på meningsmålinger om dagen. Dette bildet er fra Ohio, ansett som den viktigste svingstaten.