SPÅR OLJEPRISRALLY: Frontline-sjef Robert Hvide MacLeod ser oljeprisen i nesten 100 dollar i 2. halvår 2019. Foto: Carina Johansen/NTB Scanpix.
SPÅR OLJEPRISRALLY: Frontline-sjef Robert Hvide MacLeod ser oljeprisen i nesten 100 dollar i 2. halvår 2019. Foto: Carina Johansen/NTB Scanpix.Vis mer

Treffsikker spåmann spår oljerally

John Fredriksens Nostradamus tror oljeprisen vil nærme seg 100 dollar i år.

(Finansavisen): Hvert år ber Finansavisen et knippe oljefolk om å spå oljeprisen for neste år.

I 2019 venter de 12 spurte en gjennomsnittlig pris for Brent-oljen på 70 dollar fatet. Dette er høyere enn dagens oljepris, men to dollar under gjennomsnittlig oljepris i 2018.

Den som traff best med sin 2018-prognose var tidligere olje- og energiminister Terje Søviknes - med sine 67 dollar.

Nærmest kom Frontline-sjef Robert Hvide MacLeod, med 66 dollar. Faktisk har sjefen for det John Fredriksen-kontrollerte tankrederiet vært blant de beste prognosemakerne i alle de tre årene han har vært med i avisens tippekonkurranse.

I 2016 var han bare tre dollar unna snittet på 45 dollar, i 2017 traff han blink med 55 dollar fatet.

- Vil nærme seg 100 dollar

Dermed kan det være grunn til å følge med når Hvide MacLeod spår en gjennomsnittlig oljepris på hele 80 dollar for 2019 - dog med store svingninger underveis.

- Året starter med relativt lave priser, etter en periode med sterk vekst i oljetilbudet, spesielt fra USA. Amerikansk produksjon reagerer normalt raskt når oljeprisen faller, så tilbudsveksten vil nok avta, men prisfallet vil være positivt for etterspørselsutviklingen, forklarer han overfor Finansavisen.

I løpet av 2. kvartal 2019 spår MacLeod sesongmessig lav etterspørsel.

- Store deler av raffineringsindustrien vil da søke å gjøre vedlikehold i god tid før oppkjøringen mot IMO 2020 (nye utslippskrav for skip). Jeg tror vi vil se bunnen i oljeprisen i denne perioden før vi går inn i en kraftig oppgangsperiode mot slutten av sommeren og prisen nærmer seg 100 dollar, sier han.

Avisen påpeker at MacLeod heller ikke har noen egeninteresse av høye oljepriser, og viser til at det er volumet som er viktig når man frakter olje til sjøs.

Og verdens oljeetterspørsel stimuleres jo best ved lave oljepriser.

Blant øvrige oljeoptimister i 2019 finner vi sjefen for Faroe Petroleum Norge, Helge Hammer, som spår 77 dollar fatet i snitt.

Pessimistene best ut

I den pessimistiske enden finner vi NHH-professor Rögnvaldur Hannesson og olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg, på hhv. 60 og 61 dollar i snitt.

- Det er de vanlige faktorene: nivået og forventninger til den økonomiske veksten globalt og evt. uro som oppstår i sentrale produsentland. Jeg tror ikke den går under 50 dollar. Uro og uforutsette hendelser i verden kan i korte perioder gjøre at prisen kan bli svært høy - også i 2019, sier Freiberg til Finansavisen.

Får optimister som MacLeod og Hammer rett, er det ifølge avisen gode grunner til å tro at høstens kursfall i olje- og oljeserviceaksjer vil reverseres, og at disse kan være gode investeringer i dag.

Derimot er det pessimistene som har fått den beste starten på 2019.

Oljeprisene faller nemlig markant onsdag formiddag.

Brent-oljen står i 53,04 dollar, som tilsvarer et fall på 1,4 prosent i dagens handel.

Andre økonominyheter:
Frp-topp våknet da faren kjøpte elbil
- Vedder gjerne med Andreassen om boligprisoppgang