Treffsikre Tore lurte markedet

For ett år siden fikk Folketrygdfondets direktør Tore Lindholt huden full for ikke å ha kjøpt IT-aksjer for fondets penger. Nå kan Lindholt le rått av kritikerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For med en aksjeavkastning på pene sju prosent siste år har Lindholt og hans forvaltere sørget for å knuse de fleste forståsegpåerne i markedet. I samme periode sank nemlig aksjene på børsen i snitt med 1,7 prosent - mye på grunn av det kraftige verdifallet på IT-aksjer.

- Reetablert vett

Men IT har aldri vært noe for den trauste direktøren av Folketrygdfondet. Tore Lindholt har snarere ristet kraftig på hodet av optimistene, og har blant annet skydd Opticom og andre sentrale it-selskaper som pesten. Kursnedgangen overrasker ham ikke - den er sågar sunn, mener Lindholt:

- Når vi opplever en optimisme utenfor alle rimelighetens grenser, så er det fornuftig at korreksjonen blir så kraftig at vi får reetablert litt vett.

- Man må være seg bevisst at markedene svinger kraftig, påpeker Tore Lindholt, som har et hovedmål for forvaltningen av Folketrygdfondets nærmere 125 milliarder kroner:

- Vi skal være en risikobevisst og kjedelig investor.

- Heiagjengen

Tore Lindholt refser nå dem som har vært de største optimistene i aksjemarkedet - av Lindholt også kalt heiagjengen.

- I fjor var det ikke grenser for hvilke vanvittige ideer som skulle gi enorme fortjenester.

- Men hvem har skylda for overdreven optimisme?

- Mange lever for eksempel av å forvalte andres penger og får provisjon av gevinsten, uten at de får skylda når kunden taper penger. En hel finansnæring lever av å generere optimisme, mener Lindholt, og gir også et spark til pressen.

- Les deres egne aviser, så ser dere hvordan psykoser skapes, sier fondsdirektøren.

Og hvordan bør så småaksjonærer forholde seg i framtida?

- Jeg tror det beste man kan gjøre er å høre på folk man vet har sunn fornuft, ikke bare på de profesjonelle i markedet.