Trefotsyken

Uka begynte med hemmelige bankkonti i Sveits og endte i fattigdom, skriver Marie Simonsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Valgkamp i Norge må fortone seg lett pervers sett utenfra. Riktignok vil all verdens politikere alltid love at alt skal bli så mye bedre, hvis de bare får din stemme. Men i Norge kan politikerne attpåtil holde det de lover. De har en ufattelig rikdom å øse av – og øse gjør de. Det kan virke som deres største hodepine er å finne svaret på spørsmålet: Hva mer kan vi gi til folk som har alt fra før?

Eldreomsorgen skal skinne, skolen skal funkle og helsevesenet stråle. Småbarnsforeldre skal få en ekstra ferieuke og sjekker i hånda. Den vellykkete middelklassen som har det godt, får det stadig bedre ved hjelp av offentlige goder, og den vil ha mer. Hele landet synes besatt av trefot-syken – fenomenet som gjør at båteiere straks de har skaffet seg en ny og større båt vil ha en som er enda større.

All denne synlige velstanden har fått politikere til å snakke om økende klasseforskjeller, om dem som drar fra og de som faller etter. Inntrykket som skapes er at limet i den norske modellen er i ferd med å smuldre opp. Alt det som har gjort Norge til et trygt land å leve i trues av nyrikdommen som regner over noen, mens det knapt drypper på andre. Denne myten forsterkes av oppslag om konsernsjefer med opsjonspakker, aksjemeklere med bonuser og, for den saks skyld, ordførere med bankkonti i Sveits.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer