Treg start på valgkampen

Kristelig Folkeparti går tilbake tre prosentpoeng og «vet ikke»-gruppen øker med 4,7. Ellers er det små endringer fra juni på MMI 4 Faktas politiske barometer for august.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De første forpostfektningene i valgkampen har altså ennå ikke gitt nevneverdige utslag på MMI-barometeret. KrFs tilbakeslag kan henge sammen med at krigføringen i Kosovo er avsluttet. Vi ser ikke Knut Vollebæks smilende ansikt så ofte på TV-skjermen eller i avis- spaltene lenger. Derfor går partiets oppslutning tilbake til det den lå på i fjor vinter. Glansdagene er over for partiet.

Fremskrittspartiet er stadig i en negativ tendens. FRa 21,1 i april er de nå havnet ned på 18,0. Det kan tyde på at Kleppes og Hedstrøms utskeielser i innvandrersakene ikke har fungert like godt som stemmesanker som ved tidligere valg.

Det kan faktisk være grenser for fremmedfrykt også her i landet, i en tid da arbeidsledigheten er minimal og det er få forhold som gir grunn for folk til å holde seg med syndebukker.

Dagens måling bærer ellers preg av at det er lokalvalg som står for døra.

Gruppen «Andre» øker en del, noe som kan ha sammenheng med at det etter hvert er de lokale variasjonene i partibildet som slår ut.

I mange bygder er det upolitiske lister, bygdelister og lister for andre ikke-etablerte grupperinger. Og selv om MMI også nå spør om hvordan folk ville stemme ved stortingsvalg av hensyn til kontinuiteten i tallrekkene, er det mye som tyder på at svarerne tar hensyn til at det nå er kommunevalg om å gjøre.

Dette gjelder også for veksten i «vet ikke»-gruppen. Mye tyder allerede nå på at velgerne ikke er spesielt engasjert i de politiske problemstillingene som nå presenteres av politikerne, og at det blir heller lav valgdeltakelse.

MMI registrerer at 63,6 prosent av hele utvalget har bestemt seg for hvilket parti de vil stemme på ved valget.