TREGT: Køer og tett trafikk er et større problem i de største byene i Norge enn i mange andre europeiske land. Foto: Geir Bølstad/Dagbladet
TREGT: Køer og tett trafikk er et større problem i de største byene i Norge enn i mange andre europeiske land. Foto: Geir Bølstad/DagbladetVis mer

Treg trafikk mellom de store byene i Norge

Saktest i Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bilene mellom de største byene i Norge har den laveste gjennomsnittsfarten i Europa, viser en rapport laget for Opplysningsrådet for Veitrafikken (OVF).

Rapporten sammenligner reisetid mellom de største byene i 13 land i Europa. Den viser at de fleste land på kontinentet har betydelig høyere gjennomsnittlig kjørehastighet enn i Norge.

- Norge kommer nest dårligst ut, bare etterfulgt av Albania, sier Vilrid Femoen, leder for politikk og strategi i Opplysningsrådet for Veitrafikken.

- Da vi sammenlignet strekningene Oslo - Trondheim og Stockholm - Göteborg, hvor avstandene henholdsvis er 498 km og 469 km, viser det seg at man bruker over to timer mer i reisetid mellom de norske byene. Det sier litt om hvilket potensial vi har når det gjelder fremkommelighet, økonomi og miljø, fortsetter Femoen.

Hvis man sammenligner strekningene Oslo - Stavanger og Porto - Faro i Portugal på henholdsvis 558 km og 556 km, vil det ta 2 timer og 48 min lengre å kjøre mellom de norske byene.

 - Det finnes ingen lover, forskrifter eller normaler som sier noe om når målene om effektiv, sikker og miljømessig veitransport skal nås. Det er kanskje på tide at norske veibrukere begynner å stille krav til slikt, sier Femoen.

 Opplysningsrådet for veitrafikken ble opprettet i 1948 og markerer denne uken sitt 60-års jubileum som en viktig aktør innen samferdsels- og veisektoren i Norge.

(NTB)