Treholt anmelder PST

Advokat Harald Stabell anmelder Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fordi han og Arne Treholt ikke får innsyn i spionbevisene som Gjenopptakelseskommisjonen har fått.

VENTER PÅ FLERE SVAR: Arne Treholt synes behandlingen av saken hans går alt for sakte. I dag har han anmeldt PST. 
FOTO: ADRIAN ØHRN JOCHANSEN/ DAGBALDET
TLF: 47905092
VENTER PÅ FLERE SVAR: Arne Treholt synes behandlingen av saken hans går alt for sakte. I dag har han anmeldt PST. FOTO: ADRIAN ØHRN JOCHANSEN/ DAGBALDET TLF: 47905092Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Les også: Treholt med brev til Storberget

Advokat Harald Stabell anmelder Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fordi han og Arne Treholt ikke får innsyn i spionbevisene som Gjenopptakelses-kommisjonen har fått.

Treholt krever fullt innsyn i alt materiale kommisjonen har fått fra PST i forbindelse med behandlingen av begjæringen om gjenopptakelse. Når PST fortsatt nekter å nedgradere dette materialet, velger Treholt gjennom advokat Harald Stabell å anmelde PST til Spesialenheten for politisaker, ifølge TV 2.

Han ber også om at det etterforskes hva som har skjedd med videomaterialet fra overvåkingen av Treholts leilighet.

Løst fra taushetsplikten
Samtidig ble i dag flere sentrale vitner i Treholt-saken løst fra taushetsplikten, slik at de lovlig kan forklare seg for Gjenopptakelseskommisjonen.

- Full åpenhet er svært viktig i håndteringen av Treholt-saken. Derfor har regjeringen i dag løst tidligere og nåværende ansatte i Politiets overvåkingstjeneste og Politiets sikkerhetstjeneste fra taushetsplikten, sier justisminister Knut Storberget.

Etterforskerne Arne Solemsjø og Leif Karsten Hansen fra det daværende POT skulle egentlig forklart seg for Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker torsdag, men ble stanset av taushetsplikten. Vedtaket i dag innebærer at kommisjonen kan innhente alle relevante opplysninger til behandlingen av Arne Treholts begjæring om gjenopptakelse.

- Vi mener det er helt avgjørende at kommisjonen får alt som er av bevis i saken, sier justisministeren.

Statsråder kan snakke
Kommisjonen får dessuten tillatelse til å innhente bevis om det skulle vært ulovlig å motta fordi det ville ha krenket rikets sikkerhet. Det tas imidlertid et forbehold om opplysninger som er egnet til å skade forholdet til andre lands sikkerhets- og etterretningstjenester.

«Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker får tillatelse i Treholt-saken til å motta vitneforklaring fra tidligere og nåværende ansatte i POT og PST, samt tidligere justisminister Mona Røkke, tidligere utenriksminister Svenn Stray og tidligere utenriksråd Kjell Eliassen om forhold som ellers er hemmelig av hensyn til rikets sikkerhet eller forholdet til fremmede», heter det i vedtaket.

Storberget har imidlertid ikke vurdert om gradert materiale PST har levert til kommisjonen skal nedgraderes, slik Treholt og hans forsvarer, advokat Harald Stabell har krevd.

MENER PST FUNGERER SOM ET STAT I STATEN: 
Arne Treholt mener det at PST ikke vil sende over gradert materiale til kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker tyder på at PST er en stat i staten. PST har sagt at en del av materialet må Gjenopptakelses-kommisjonen komme for å se på i PSTs lokaler. 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
MENER PST FUNGERER SOM ET STAT I STATEN: Arne Treholt mener det at PST ikke vil sende over gradert materiale til kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker tyder på at PST er en stat i staten. PST har sagt at en del av materialet må Gjenopptakelses-kommisjonen komme for å se på i PSTs lokaler. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

- Det ansvaret ligger ikke under meg. Kommisjonen og PST er selvstendige institusjoner som ikke kan påvirkes politisk. Men vi gir et tydelig signal når vi sier det er utrolig viktig med full åpenhet, sier han.

Habilitet ikke avgjort
Treholt må dessuten vente på vurderingen av habiliteten til riksadvokat Tor-Aksel Busch. Spørsmålet ligger på justisministerens bord, men Storberget nøyer seg med å si at svaret kommer «så fort som mulig».

- Det er krevende vurderinger basert på skjønnsmessige og rettslige standarder. Vi ser også på hvilken praksis vi har hatt tidligere, sier han.

Han stiller seg imidlertid uforstående til påstanden om at alle under riksadvokaten automatisk er inhabile hvis Busch blir erklært inhabil. Advokat Stabell har bedt om at det oppnevnes en setteriksadvokat i den videre behandlingen av Treholt-saken som hentes fra et uavhengig juridisk miljø - med andre ord utenfor den offentlige påtalemyndigheten.

- Jeg kjenner meg ikke igjen i de påstandene. Vi har hatt setteriksadvokat tidligere uten at det har gjort alle andre inhabile, sier han.

(©NTB)

OPP TIL KONGEN I STATSRÅD:
Justisminister Knut Storberget informerte i dag om at taushetsplikten overfor kommisjonen er opphevet i Treholtsaken for politikere og nye og gamle PST og POT-ansatte. 
Foto: Berit Roald / Scanpix
OPP TIL KONGEN I STATSRÅD: Justisminister Knut Storberget informerte i dag om at taushetsplikten overfor kommisjonen er opphevet i Treholtsaken for politikere og nye og gamle PST og POT-ansatte. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer