FORFALSKET PENGEBEVIS: Arne Treholts koffert er sentral i striden rundt det såkalte pengebeviset. Bildet ble tatt da boken «Forfalskningen» ble presentert på Litteraturhuset i Oslo i forrige uke. Foto: Terje Bendiksby
FORFALSKET PENGEBEVIS: Arne Treholts koffert er sentral i striden rundt det såkalte pengebeviset. Bildet ble tatt da boken «Forfalskningen» ble presentert på Litteraturhuset i Oslo i forrige uke. Foto: Terje BendiksbyVis mer

- Treholt-bevis var forfalsket

Ifølge en tidligere spaner i Politiets overvåkingstjeneste var det såkalte pengebeviset i Treholt-saken forfalsket. Vil forklare seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): En tidligere spaner i Politiets overvåkingstjeneste (POT) bekrefter at det såkalte pengebeviset i Treholt-saken var forfalsket, ifølge Aftenposten.

Mannen som ledet etterforskningen, avviser anklagene.

Til Aftenposten forklarer mannen at han ikke er stolt over at han ikke har stått fram tidligere.

- Jeg er ikke stolt over dette. Hva kan jeg si? Jeg har vært feig. Og jeg har veldig dårlig samvittighet, sier han.

Vil forklare seg Den tidligere spaneren ønsker ikke å stå fram med navn nå, men sier at han er villig forklare seg for Gjenopptakelses-kommisjonen.

- Det har ikke gått en dag uten at jeg har tenkt på uretten vi begikk mot Treholt, sier han til Aftenposten.

Eks-etterforskeren skal ha deltatt i den kontinuerlige overvåkingen av Treholt og hans kone Kari Storækre  i halvannet år fram til arrestasjonen i 1984.

Han hevder det var etterforskningslederen i saken som sørget for at det ble fabrikkert bilder av Treholts attachékoffert og et betydelig pengebeløp i amerikanske dollar.

Ifølge den tidligere POT-mannen er det ikke sikkert at den daværende overvåkingssjefen og aktorene i saken kjente til forfalskningen.

Avviser beskyldningene Etterforskningslederen, som ikke navngis av Aftenposten, avviser anklagene fra sin tidligere kollega. Han bekrefter at han mener det ikke er hold i påstandene om bevisjuks.

- Det jeg sier, er sannheten, understreker den tidligere etterforskningslederen.

Påstanden om at pengebeviset var fabrikkert, ble lansert i boken «Forfalskningen» i forrige uke. En av forfatterne av boken, Geir Selvik Malthe-Sørenssen, sier til Aftenposten at spaneren som nå uttaler seg om saken, ikke er POT-kilden det refereres til i boken.

- Ingen bevis Aftenpostens kilde hevder han var del av en gruppe i POT som sørget for kontinuerlig videoovervåking av Treholts leilighet.

- Vi hadde aldri noe bevis for at Treholt var russisk spion, til tross for uendelig mange timer foran TV-monitoren i dekkleiligheten, sier den tidligere etterforskeren.

Han gir ikke uttrykk for at han ble særlig overrasket da etterforskningslederen angivelig sa at han skulle i banken for å låne dollar som skulle brukes i de omstridte bildene.

- Det ble jo tatt noen snarveier i POT, sier kilden, som hevder at han selv reagerte og påpekte at forfalskningen ville være brudd på strafferettslige regler.

- De to POT-ansatte som ifølge boken fabrikkerte pengebeviset, er to skikkelige gutter. Jeg vet ikke med sikkerhet om det var akkurat de som fabrikkerte bildene. Jeg var ikke der. Det jobbet rundt ti aktuelle politifolk på teknisk avdeling. Men de som gjorde det, var under press og ble tvunget. Brorparten av de POT-ansatte var nok uvitende, men minst 10-15 nåværende og tidligere ansatte i POT kjenner til sannheten. Jeg håper de og enda flere står frem for Gjenopptagelseskommisjonen og legger korpsånden til side. Sannheten må frem, sier han til Aftenposten.

Sonet åtte år Treholt var byråsjef og pressetalsmann i Utenriksdepartementet da han ble pågrepet i 1984. Han ble dømt til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak, og sonet i åtte år før han ble benådet av helsemessige grunner.

Overvåkingspolitiet hevdet å ha fotografert penger hjemme hos Treholt under en husransakelse i 1983.
Det er disse bildene som nå skal ha blitt stemplet som forfalskninger av to tidligere POT-ansatte.

Treholt-aktor Lasse Qvigstad ønsker ikke å kommentere påstandene til den tidligere spaneren, men sier til Aftenposten at det er bra at mannen er villig til å forklare seg for Gjenopptakelseskommisjonen dersom det blir aktuelt å gjenåpne av saken.

- Må vernes Tidligere ansatte i POThar fryktet bråk med sin tidligere arbeidsgiver.

Medforfatter av «Forfalskningen», Geir Selvik Malthe-Sørenssen, tror det kan være årsaken til at ingen tidligere har stått frem.

- De som nå velger å stå frem, risikerer å bryte taushetsplikten. Nå må de vernes som varslere. Det er viktig at flere står frem og forteller hva som skjedde, sier forfatteren til Aftenposten.