Treholt-dommen kan være ugyldig

Underskrift fra dommerne mangler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dommen i norgeshistoriens mest omtalte spionsak, Treholtsaken, er trolig ikke undertegnet av dommerne. Dermed er den formelt sett ikke gyldig, skriver NRK.

Verken lagmannsretten eller politiets sikkerhetstjeneste (PST) har klart å skaffe til veie en gyldig underskrevet dom, og Treholts advokat Harald Stabell mener dette kan åpne for å gjenoppta saken.

Ingen i Borgarting lagmannsrett har anelse om hvor den underskrevne dommen befinner seg.

Arne Treholt ble i 1985 dømt til 20 års fengsel for å ha spionert for Sovjetunionen. I 1992 ble han benådet, og har tidligere i år fremmet krav om gjenopptakelse av saken sin for den nye gjenopptakelseskommisjonen for straffesaker.

Treholt har hele tida benektet straffskyld, og hvis dommen ikke er underskrevet av dommerne, er den formelt sett ikke gyldig.

- Jeg har aldri opplevd liknende. Dette er en alvorlig feil som kan føre til gjenopptakelse. Dette må likevel vurderes i forhold til hvordan saken ellers ligger an, sier jusprofessor og strafferettsekspert Ståle Eskeland til NRK.

TREHOLT OG RUSSERNE: Det mest kjente bildet fra Treholt-saken. Det viser Arne Treholt (t.v.) i samtale med de russiske agentene Gennadij Titov (i midten) og Aleksandr Lopatin i Wien i august 1983. Foto: Overvåkningspolitiet/Scanpix
TREHOLT OG RUSSERNE: Det mest kjente bildet fra Treholt-saken. Det viser Arne Treholt (t.v.) i samtale med de russiske agentene Gennadij Titov (i midten) og Aleksandr Lopatin i Wien i august 1983. Foto: Overvåkningspolitiet/Scanpix Vis mer