- Treholt er meget tilfreds

Ifølge advokat Harald Stabell.

- FORNØYD: Ifølge advokat Harald Stabell er Arne Treholt meget tilfreds med at Ketil Lund bekreftet videoovervåkingen av ham. 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
- FORNØYD: Ifølge advokat Harald Stabell er Arne Treholt meget tilfreds med at Ketil Lund bekreftet videoovervåkingen av ham. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
Arne Treholt var mandag kveld lettet over opplysningene om at Lund-kommisjonen visste om POTs videoovervåking av leiligheten hans.

Ketil Lund, lederen av Lund-kommisjonen, bekreftet mandag kveld at Arne Treholts leilighet ble videoovervåket av Politiets overvåkingstjeneste (POT).

Opplysningen fra Lund bekrefter dermed versjonen til den tidligere spaneren som i Aftenposten 18. september framholdt at han hadde vært del av et åttemannslag som kontinuerlig overvåket Treholts leilighet i Oscarsgate i Oslo fra 1982 til pågripelsen i januar 1984. Opplysningene har siden blitt bestridt fra flere i POT. Dessuten har spaneren trukket tilbake deler av det han først sa til avisen.

- Meget tilfreds Treholt ble mandag kveld orientert om den nye utviklingen i saken.

- Det er positivt at han står fram og bekrefter vår kildes opplysninger, og det er bra det kommer fra Ketil Lund. Treholt er meget tilfreds med dette, sier advokat Harald Stabell til NTB.

Han stiller seg likevel undrende til at Lund-kommisjonen ikke har sagt ifra om hva den visste på et tidligere tidspunkt.

Lund-kommisjonen sier at videoovervåkingen ikke ble omtalt i granskingskommisjonens rapport.

- Bakgrunnen for det var i første rekke at etterforskning i spionsaker var perifert i forhold til kommisjonens primære oppgave, som var å kartlegge politisk registrering og overvåking, heter det i uttalelsen fra Lund-kommisjonen.

- Kunne ha kommet før Lund-kommisjonen ble nedsatt i 1994 for å granske påstander om ulovlig overvåking av norske borgere. Rapporten ble lagt fram for Stortinget i mars 1996. Kommisjonen ble ledet av høyesterettsdommer Ketil Lund.

- De kunne i det minste ha kommet fram med disse opplysningene mens Gjenopptakelseskommisjonen behandlet Treholts begjæring om å åpne saken på nytt i 2005, sier Stabell.

De nye opplysningene styrker POT-spanerens troverdighet, mener Stabell.

- Veien fra ulovlig videoovervåking til forfalskning av bevis er ikke veldig lang, sier advokaten.

Står samlet I pressemeldingen mandag kveld, sendt av advokat Regine Ramm Bjerke som selv satt i Lund-kommisjonen, heter det at Ketil Lund har funnet det riktig å informere partene i Treholt-saken om at kommisjonen ble gjort kjent med at hans leilighet ble videoovervåket av POT.

Lund-kommisjonen står samlet bak beslutningen om å gå ut med denne opplysningen etter påstanden om bevisforfalskning.

Berge Furre, som også var medlem av Lund-kommisjonen, sier til NTB at han ikke vil kommentere de nye opplysningene.

- Kunngjøringen fra Ketil Lund er skjedd i overensstemmelse med alle de som var med i kommisjonen, så jeg har ikke noe mer å tilføye nå, sier Furre.
NTB

Etter påstander om bevisforfalskninger i Treholt-saken bekrefter Ketil Lund at Lund-kommisjonen var informert om at Arne Treholts leilighet var videoovervåket. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix Det var her i Oscars gate i Oslo Arne Treholt bodde da han ble videoovervåket. Foto: Tore Meek/Scanpix