- Treholt er svært tilfreds

Spiondommen kan bli gjenopptatt. Mistanke om at dommen er endret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Gjenopptakelses-kommisjonen for straffesaker har nå bedt om en uavhengig tekninsk gransking av spiondommen mot Arne Treholt.

Nå skal Statens kriminaltekniska laboratorium i Sverige undersøke om det er foretatt en endring av dommen, nærmere bestemt det sentrale, men omdiskuterte pengebeviset, melder TV 2 Nyhetene i kveld.

Treholt ble i 1985 dømt til 20 års fengsel for å ha drevet spionasje for Sovjetunionen og Irak.

Skulle de kriminaltekniske undersøkelsene vise at det er foretatt rettinger eller omskrivninger etter at dommen ble avsagt, kan Treholt-saken bli gjenopptatt.

- Arne Treholt er svært tilfreds, sier advokat Harald Stabell på vegne av sin klient til Dagbladet.no.

Har brukt korrekturlakk

Treholt og hans forsvarer Stabell har i lang tid hevdet at dommen er forfalsket. De har vist til at det er brukt korrekturlakk på helt vesentlige punkter i dommen, og at det er skrevet over med en annen skrivemaskin på sider som omhandler pengebeviset.

- Den siden som det er snakk om er endret, det er beviselig, det er foretatt korrekturlakkendringer. Hva som har stått over og under er uvisst, og det er usikkert hva som ble lest opp i dommen, fordi det ikke finnes lydopptak av den siste dagen i retten, sier Stabell til Dagbladet.no.Justisdepartementet mottok i 1985 en nummerert kopi av dommen. Men etter at TV 2 nylig fikk tilgang til den, viser den seg å skille seg vesentlig ut fra originalen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer