- Treholt er svært tilfreds

Spiondommen kan bli gjenopptatt. Mistanke om at dommen er endret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Gjenopptakelses-kommisjonen for straffesaker har nå bedt om en uavhengig tekninsk gransking av spiondommen mot Arne Treholt.

Nå skal Statens kriminaltekniska laboratorium i Sverige undersøke om det er foretatt en endring av dommen, nærmere bestemt det sentrale, men omdiskuterte pengebeviset, melder TV 2 Nyhetene i kveld.

Treholt ble i 1985 dømt til 20 års fengsel for å ha drevet spionasje for Sovjetunionen og Irak.

Skulle de kriminaltekniske undersøkelsene vise at det er foretatt rettinger eller omskrivninger etter at dommen ble avsagt, kan Treholt-saken bli gjenopptatt.

- Arne Treholt er svært tilfreds, sier advokat Harald Stabell på vegne av sin klient til Dagbladet.no.

Har brukt korrekturlakk

Treholt og hans forsvarer Stabell har i lang tid hevdet at dommen er forfalsket. De har vist til at det er brukt korrekturlakk på helt vesentlige punkter i dommen, og at det er skrevet over med en annen skrivemaskin på sider som omhandler pengebeviset.

- Den siden som det er snakk om er endret, det er beviselig, det er foretatt korrekturlakkendringer. Hva som har stått over og under er uvisst, og det er usikkert hva som ble lest opp i dommen, fordi det ikke finnes lydopptak av den siste dagen i retten, sier Stabell til Dagbladet.no.

Justisdepartementet mottok i 1985 en nummerert kopi av dommen. Men etter at TV 2 nylig fikk tilgang til den, viser den seg å skille seg vesentlig ut fra originalen.

FORNØYD: Her er Arne Treholt avbildet i Hallingdal i 2006 under rehabilitering etter å ha liggetsju uker i koma Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
FORNØYD: Her er Arne Treholt avbildet i Hallingdal i 2006 under rehabilitering etter å ha liggetsju uker i koma Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

Hvorfor er det ingen som kan svare på.

- Dette kan vise seg å være av stor betydning, sier Treholts forsvarer Stabell.

Kluss med dollarsedler

Allerede i 2006 la NRKs dokumentarprogram fram opplysninger om at etterforskerne kan ha tuklet med pengebeviset.

Under rettssaken mot Treholt ble det vist til 50- og 100-dollarsedler, som POT beslagla under ransakingen av Treholts bolig 17.mai 1983.

I selve dommen står det 20- og 50-dollarsedler.

- Setningen som viser pengebeløpet er rettet med korrekturlakk. Jeg tviler på at det dreier seg om skrivefeil, sa Stabell til Dagbladet.no den gang.

Grunnen til at dollarvalørene er blitt endret kan være at den russiske etterretningstjenesten KGB ikke opererte med 100 dollarsedler.

Ble benådet

Treholt ble arrestert på Fornebu i januar 1984. Pengene som ble funnet ved ransaking hjemme hos han var et av de mest fellende bevisene som førte til dommen på 20 år.

I 1992 fikk Treholt innvilget søknad om benådning.

Saken oppdateres...