Treholt-etterforsker skal avhøres i overvåkingssaken

Begynner overvåkingsavhør tidlig neste uke.

ETTERFORSKES: TV2-Nyhetene avslørte onsdag at tidligere polititopper i lengre tid skal ha drevet overvåkning av norske statsborgere på oppdrag fra USA. I loftsleiligheten i blokken med reklame for Scandic, skal de ha hatt hovedkvarteret sitt. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix .
ETTERFORSKES: TV2-Nyhetene avslørte onsdag at tidligere polititopper i lengre tid skal ha drevet overvåkning av norske statsborgere på oppdrag fra USA. I loftsleiligheten i blokken med reklame for Scandic, skal de ha hatt hovedkvarteret sitt. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politimester i Østfold Beate Gangås bekrefter overfor Dagbladet at Treholt-etterforsker Leif Karsten Hansen skal avhøres i forbindelse med sin rolle som grunnlegger av SDU-gruppa til den amerikanske ambassaden.

Østfold-politiet, som overtok saken grunnet habilitetshensyn, kjenner ikke navnene på alle medlemmene av SDU-gruppa. Derfor begynner etterforskerne med Hansen, Olaf Johan Johansen, Per Ivar Borseth og Ivar Follestad, som alle er avslørt i pressen.

Sikret spor - Vi lager nå en liste over personer som skal avhøres, og begynner med de navnene vi kjenner, sier Gangås til Dagbladet.

Teknikere var i dag inne i Handelsbygningen, der gruppa hadde sitt hemmelige hovedkvarter.

- Vi sikret i dag spor i lokalet der gruppa holdt til, sier Gangås til Dagbladet.

Dette var blant annet DNA, fingeravtrykk og informasjon om datalinjer.

Avhørene begynner i morgen eller tirsdag.

Anmeldt Hansen skal i morgen forklare seg for Gjenopptakelseskommisjonen i Treholt-saken, noe som kan gjøre at hans politiavhør i overvåkingssaken faller tirsdag.

Hvis det viser seg at SDU-gruppa har vært aktiv mens medlemmer fortsatt var i aktiv tjeneste i politiet, vil Spesialenheten for politisaker ifølge politimester Gangås bli koblet inn.   

Det var partiet Rødt som fredag anmeldte flere navngitte polititjenestemenn som ifølge TV 2 har drevet ulovlig overvåking av nordmenn for den amerikanske ambassaden.

SKAL I AVHØR: Leif Karsten Hansen, en av Treholt-overvåkerne fra POT. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
SKAL I AVHØR: Leif Karsten Hansen, en av Treholt-overvåkerne fra POT. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer