Treholt-forfatter etterforskes for alvorlig bankbedrageri

Her er listen med alle forhold Malthe-Sørenssen etterforskes for. Politiet utelukker ikke flere anmeldelser.

SKREV TREHOLT-BOK: Arne Treholt (t.v.) og forfatter av boka "Forfalskningen. Politiets løgn i Treholt-saken" Geir Selvik Malthe-Sørenssen, møttes utenfor SVTs lokaler i Stockholm. Malthe-Sørenssen har i ettertid blitt  avslørt for omfattende bløff. Foto: Tore Meek / Scanpix .
SKREV TREHOLT-BOK: Arne Treholt (t.v.) og forfatter av boka "Forfalskningen. Politiets løgn i Treholt-saken" Geir Selvik Malthe-Sørenssen, møttes utenfor SVTs lokaler i Stockholm. Malthe-Sørenssen har i ettertid blitt avslørt for omfattende bløff. Foto: Tore Meek / Scanpix . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det smalt som ei bombe da VG avslørte at tidligere journalist og privatetterforsker Geir Selvik Malthe-Sørenssen hadde laget en falsk etterretningskilde for å lure spiondømte Arne Treholt og hans forsvarer Harald Stabell.

Overfor Dagbladet har den tidligere etterforskeren innrømmet å ha lurt Treholt, og etter det har saker hvor den tidligere privatetterforskeren står i sentrum kommet som perler på en snor.

Han etterforskes for en rekke forhold, og etter det Dagbladet kjenner til skal etterforskningen omfatte flere alvorlige bedragerisaker.

Grovt bankbedrageri Røros-banken har anmeldt han for grovt bankbedrageri, får Dagbladet opplyst.

- Jeg kan bekrefte at Røros-banken har levert inn en anmeldelse. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier Ketil Thue, kriminalsjef ved Asker og Bærum politidistrikt til Dagbladet.

Ifølge Dagbladets opplysninger skal Malthe-Sørenssen ha sendt falske opplysninger til banken for å få innvilget lån.

I tillegg bekrefter Thue at Malthe-Sørenssen også er anmeldt for enda et tilfelle av grovt bedrageri.

- Jeg ønsker ikke å kommentere dette forholdet annet enn at han er anmeldt, sier Thue. 

Malthe-Sørenssens forsvarer, Trygve Staff, sier til Dagbladet at her gjør politiet det de står i sin rett til. Han ønsker ikke å kommentere spesifikt på de angivelige bankbedrageriene.

- Politiet kan sikte og etterforske hvem de vil. Som jeg har sagt tidligere, så ligger det mye mer under her, enn det som ligger på overflaten og det som det kan virke som at Dagbladet er opptatt av. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Staff.

Siktet for å ha kjøpt politidokumenter Malthe-Sørenssen ble allerede i fjor sommer korrupsjonssiktet etter at han skal ha framskaffet utskrifter av taushetsbelagte politiavhør i en straffesak. Politiet mener han betalte en nå pensjonert politimann for dokumentene.

Malthe-Sørenssen ble avlyttet av politiet før pågripelsen, og det er i disse avlyttede telefonsamtalene at opplysninger om hans virksomhet og framgangsmåte nå har sett dagens lys.

Den pensjonerte politimannen fikk et forelegg på 20 000 kroner for forholdet og begge erkjente at dokumentet ble lekket, men Malthe-Sørenssen benekter at han betalte for innhenting av dokumentet.

Skal ha forfalsket slektnings underskrift I fjor ble han også anmeldt av sin slektning for dokumentforfalskningen. Politiet mistenker at den tidligere journalisten forfalsket underskriften til slektningen og førte opp slektningen som kausjonist i forbindelse med et boliglån.

Treholt-forfatteren er også anmeldt for å ha forfalsket underskriften til advokat Nicolai Skjærdal i advokatfirmaet Hjort i forbindelse med leasing av bil.

En mann i Asker ble forelagt en erklæring hvor Hjort garanterer for Malthe-Sørenssens bilutgifter i over ett og et halvt år.

- Dette dokumentet bærer min signatur i kopi og er åpenbart et falsum. Dette dokumentet er ukjent for meg, sier Skjærdal til Dagbladet.

Ifølge Aftenposten har mannen i Asker anmeldt saken til politiet.

Han er også mistenkt for å ha påstått at det var plantet avlyttingsutstyr på kontoret til Harald Stabell.

I forbindelse med Malthe-Sørenssens korrupsjonsfengsling i fjor sommer fikk politiet hans fingeravtrykk, og etter det Aftenposten kjenner til, skal Malthe-Sørenssens fingeravtrykk ha matchet med fingeravtrykkene som ble funnet i området der det påståtte avlyttingsutstyret skal ha stått.

Her har Malthe-Sørenssen status som mistenkt i saken.

Etterforskes for falske beviser Finans- og miljøseksjonen ved Sentrum politistasjon i Oslo har også bestemt seg for å undersøke Dagbladets og VGs avsløringer om falske historier og dokumenter i Høiness-saken.

Den svenske bruktbilselgeren som ble brukt som falsk kilde i Treholt-bløffen, hevder også at han spilte en falsk kilde som kontaktet advokat Fred A. Gade i arvetvisten mellom Mona Høiness og Urdahl-slektningene.

LURT TRILL RUNDT: VG avslørte at forfatter, privatetterforsker og tidligere journalist Malthe-Sørenssen utga seg for å ha en kilde i Forsvarets e-tjeneste som satt på viktige bevis i Treholt-saken. Treholts advokat Harald Stabell ble lurt trill rundt av privatetterforsker Geir S. Malthe-Sørenssen. Stabell mener likevel Malthe-Sørenssen har lagt ned et solid stykke arbeid for spiondømte Arne Treholt. Foto: NTB Scanpix
LURT TRILL RUNDT: VG avslørte at forfatter, privatetterforsker og tidligere journalist Malthe-Sørenssen utga seg for å ha en kilde i Forsvarets e-tjeneste som satt på viktige bevis i Treholt-saken. Treholts advokat Harald Stabell ble lurt trill rundt av privatetterforsker Geir S. Malthe-Sørenssen. Stabell mener likevel Malthe-Sørenssen har lagt ned et solid stykke arbeid for spiondømte Arne Treholt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

VG har også avslørt hvordan svensken og eks-journalisten har bløffet og fabrikkert falske historier og dokumenter i Kalsnes-saken.

Dagbladet har også avslørt hvordan Treholt-forfatteren prøvde å bløffe forsvarerne til den drapsdømte enka i Tranby-saken. Malthe-Sørenssen skal ha sendt en mail til advokat Anders Westeng om skrevet at hans klient var uskyldig.

Ketil Thue utelukker ikke at det kan bli flere anmeldelser.

- Vi har enda ikke klart å avhøre han. Vi håper å få til et avhør i nær framtid.

DRAPSDØMT ENKE: Ifølge Dagbladets opplysninger skal Malthe-Sørenssen prøvd å skaffe den nå drapsdømte enka Helena Asheim alibi. 
Tegning : Fedor Sapegin / Dagbladet
DRAPSDØMT ENKE: Ifølge Dagbladets opplysninger skal Malthe-Sørenssen prøvd å skaffe den nå drapsdømte enka Helena Asheim alibi. Tegning : Fedor Sapegin / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer