Treholt-forfatter i avhør i dag

Kommisjons-avhørene i Treholtsaken er i gang. Førstemann ut forfatteren av boka «Forfalskningen».

LA FRAM DET HAN MENER ER BEVIS FOR JUKS HOS POT: Geir Selvik Malthe Sørensen presenterte i boken Forfalskningen fotoeksperters analyser av en teipbit på Treholts attachekoffert. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet.
LA FRAM DET HAN MENER ER BEVIS FOR JUKS HOS POT: Geir Selvik Malthe Sørensen presenterte i boken Forfalskningen fotoeksperters analyser av en teipbit på Treholts attachekoffert. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Les også:
• Treholt: - På tide å lufte ut verkebyllen
• Sæther: Avviser inhabilitet
De avgjør Treholts skjebne

(Dagbladet): I dag startet Gjenopptakelses-kommisjonen for straffesaker sine vitneavhør i Treholtsaken.

Ifølge Aftenposten har de begynt med forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen, senere i dag skal fotoekspert Helge Hovland avhøres.

- Vi er igang med utredningen, men kommer ikke til å gi noe mer opplyninger utover det, sier leder Helen Sæter til Dagbladet.

Det er kjent at Treholts attachekoffert skal sendes til utlandet for analyser. Det er teipbiten på denne kofferten som har stått i fokus i boka «Forfalskningen» av Geir Selvik Malthe-Sørenssen og Kjetil Bortelid Mæland.

De to hevder her at bildene av bildene av pengebeviset i Treholt-saken er forfalsket. De mener bildene ikke ble tatt i leiligheten til Treholt, men at de er oppkonstruert i etterkant. En anonym POT-ansatt er kilde, og beviset at den mye omtalte teip-biten finnes på kofferten på pengebevisbildene, men ikke synlig da Treholt ble arrestert med kofferten på Fornebu. Det mener de betyr at bildene må være tatt etter arrestasjonen, og dermed en forfalskning.

Mange vitneavhør
Det er tidligere varslet at så mange som 50 - 60 vitner skal avhøres av kommisjonen, som skal ta stilling til om Treholtsaken skal få en ny behandling i rettsvesenet eller ikke. Blant vitnene som er kjent vil bli innkalt er POTs tidligere leder for Treholtetterforskningen Ørnulf Tofte (88) og tidligere POT-leder Jostein Erstad (88), POT-etterforskere Arne Solemsjø og Leif Karsten Hansen.

STARTER JOBBEN: Hvor lang tid det vil ta før Gjenopptakelses-kommisjonen lander på noe svar i Treholtsaken vil de ikke si noe om, men det er ventet at denne runden vil ta mye kortere tid enn forrige runde, som tok tre år. Nå skal kommisjonen se særlig på påstandene om bevisfjusk, som kan gi grunnlag for gjennopptakelse. Fra venstre: medlem Birger Arthur Stedal, medlem Ingrid Bergslid Salvesen, leder Helen Sæter, nestleder Gunnar K. Hagen og medlem Bjørn Rishovd Rund. 
Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
STARTER JOBBEN: Hvor lang tid det vil ta før Gjenopptakelses-kommisjonen lander på noe svar i Treholtsaken vil de ikke si noe om, men det er ventet at denne runden vil ta mye kortere tid enn forrige runde, som tok tre år. Nå skal kommisjonen se særlig på påstandene om bevisfjusk, som kan gi grunnlag for gjennopptakelse. Fra venstre: medlem Birger Arthur Stedal, medlem Ingrid Bergslid Salvesen, leder Helen Sæter, nestleder Gunnar K. Hagen og medlem Bjørn Rishovd Rund. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer

Ørnulf Tofte er ikke blant dem som er innkalt til noe avhør i dag:

- Nei, har ikke hørt noe, det blir vel ikke på en stund, sier Tofte til Dagblaet. Pensjonisten sier han håper at han snart får vitne i saken, og mener spørsmålene som har kommet opp i Treholtsaken i høst kommer til å bli besvart i kommisjonsavhørene.

Også Leif Karsten Hansen har tidligere sagt at han har en forklaring på teipbiten, men at han vil gi den til kommisjonen først.

Nye analyser
Denne gangen skal kommisjonen også få oversendt de riktige bildene av det omdiskuterte pengebeviset. Tidligere i måneden avslørte Dagbladet.no at kommisjonen forrige gang brukte sin tid på å studere feil bilder. PST hadde sendt over bilder fra rekonstruksjonen av pengebeviset i stedet for de originale.

Sa nei til åpne høringer
Redaktørene for de store osloavisene skrev i forrige uke brev til kommisjonen med oppfordring om å arrangere åpne høringer, men dette har leder Helen Sæter avvist blant annet av praktiske hensyn og at de jobber etter sine vanlige arbeidsmåte.

HÅPER PÅ EN RASK AVGJØRELSE: Treholt skriver i en kronikk i Dagbladet i dag at han skjønner behovet for noen lukkede avhør, men ikke at det trengs mellom 50 og 60 vitneavhør i denne runden. Foto: Jacques Hvistendahl
HÅPER PÅ EN RASK AVGJØRELSE: Treholt skriver i en kronikk i Dagbladet i dag at han skjønner behovet for noen lukkede avhør, men ikke at det trengs mellom 50 og 60 vitneavhør i denne runden. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer