Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Treholt-forfatter langer ut mot kommisjonen

Geir Selvik fikk totalslakt av gjenopptakelseskommisjonen. Det tar han ikke tungt.

 TOK IKKE SELVKRITIKK:  Geir Selvik Malthe-Sørensens bok ble revet kraftig fra hverandre av gjenopptakelseskommisjonen. Forfatteren svarte med å levere en bredside tilbake. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
TOK IKKE SELVKRITIKK: Geir Selvik Malthe-Sørensens bok ble revet kraftig fra hverandre av gjenopptakelseskommisjonen. Forfatteren svarte med å levere en bredside tilbake. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tidligere Dagbladet-journalisten kom ut med boka «Forfalskningen» i fjor høst. Påstandene om massiv fusk i behandlingen av Arne Treholts spionsak ble punkt for punkt revet fra hverandre av gjenopptakelseskommisjonen i dag.

- Det tar jeg ikke tungt i det hele tatt, sier Selvik til Dagbladet på Marienlyst.

Tross konklusjonen - en svært entydig en, som sådan - holder Selvik fast på at pengebeviset ble fabrikkert og at Treholts sak skulle ha blitt gjenopptatt.

Kampklar, selvsikker og uten respekt for kommisjonens konklusjon, går han punkt for punkt gjennom slakten av hans arbeid, og slakter samtidig kommisjonen.

Nekter å beklage Det gjør han etter en dag der han har møtt kritikk fra mange hold. PST-sjef Janne Kristiansen slo kanskje hardest. Hun er forbannet på påstandene i boka og ber om en beklagelse.

Hun hevder at den mystiske kilden som er anonym i boka, faktisk er POT-spaneren Per Lilleløkken og at han da er den eneste som støtter påstandene. Dette tilbakeviser Selvik. Verken hun eller kommisjonen er sikker på at den anonyme kilden finnes.

- Visst er det en virkelig kilde, jeg har brukt ham som kilde i lang tid. Jeg vet at det er en grunn til at han ikke vil stå fram, sier Selvik.

På grunnlag av kildevernet nekter han å oppgi kilden til kommisjonen, også til Dagbladet.

 STØTTER TREHOLT:  Arne Treholt fikk saken sin vurdert på nytt av gjenopptakelseskommisjonen på grunn av Geir Selviks bok. Her møter de to hverandre i Stockholm. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
STØTTER TREHOLT: Arne Treholt fikk saken sin vurdert på nytt av gjenopptakelseskommisjonen på grunn av Geir Selviks bok. Her møter de to hverandre i Stockholm. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

- Janne Kristiansen får ingen unnskyldning fra meg. Jeg skal heller gjenta beskyldningene, sier han.

- Kommisjonen har heller ikke noe behov for å vite hvem kilden min er. Han bare tipset meg, så jobbet jeg videre fra det, sier forfatteren.

Det famøse Fornebu-bildet Spørsmålet om den manglende teipbiten kan avsløre at det like famøse koffertbildet var falskt, ble besvart med et klart nei av kommisjonen.

- Det mest graverende er at de har lagt mest vekt på POT-spanernes forklaringer når det gjelder Fornebu-bildet. Det er i beste fall naivt å tro at alle disse som har vært med på å fabrikkere pengebeviset og så løyet om det i alle år, plutselig skulle legge kortene på bordet, sier Selvik.

To rapporter ble bestilt av kommisjonen og avviser påstandene, mens Treholts team hentet inn to rapporter fra Storbritannia som mer eller mindre viste det motsatte. Kommisjonen stolte på de to første, bortsett fra ett medlem.

- Kan du fortsatt hevde at pengebeviset er falskt?

- Pengebeviset er falskt. Kommisjonen tar helt feil, slår Selvik fast.

Han mener britene gjennomførte langt mer grundige undersøkelser og at de derfor er mer sikre.

Kommisjonensleder Helen Sæter hevdet også at den ikke kjente til føringene og mandatet til de britiske undersøkelsene.

- Hvis hun hadde lest rapportene, ville hun sett dette. Jeg vet ikke om hun lyver, eller om hun ikke har lest rapportene. Og jeg vet ikke hva som er verst, sier Selvik.

Slakt i tre deler Koffertbildet var svært viktig for etterforskerne, og viste penger i Treholts koffert som skulle stamme fra Irak og Sovjetunionen. Selvik mener dette ble tatt etter at Treholt ble pågrepet.

Kommisjonens nøkkelpunkt her er tredelt: Et hittil ukjent bilde fra ransakingen viser POTs folk på åstedet. Et notat skrevet av POT før pågripelsen, sendt til blant annet Utenriksdepartementet, viser at det ble funnet penger. En brevveksling med en annen etterretningstjeneste skal også vise at ransakingen skjedde før pågripelsen.

- Dette trekker ikke noen av påstandene i boka i tvil, hevder Selvik og fortsetter:

- Det er ikke strid om pengebeløpet, Treholt har innrømmet å ha hatt disse pengene. Kommisjonen må lære seg saken. Ingen har heller bestridt at ransakerne var inne i leiligheten. Det ble sett bilder av pengebunker på et bord, men det er kofferten som knytter dette til Treholt det er tvil om. Pengene er ikke så viktige. Det er kofferten som er det, sier Selvik.

Også det såkalte parkettbeviset, påstanden om at parketten som er synlig på POTs bilder ikke var lagt før ransakelsen, blir revet fra hverandre av kommisjonen. Lydlogger beviser dette. Selvik mener uansett at rommet neppe ville vært ferdig møblert og lakken tørket da POT-spanerne kom på ransaking.

Bilder i rekke og rad Heller ikke det at negativene av de nevnte og omdiskuterte bildene viser at de ble tatt i rekkefølge, får Selvik til å vike.

- Det spørsmålet er, er jo om det kan være avfotografering av bilder i ettertid. Det ville vi ha inn i mandatet, men de som undersøkte dette i København, kunne ikke svare på det. Kommisjonen ville ikke sende det til USA, sier han.

- Men Selvik, din bok blir kraftig slaktet. Mener du at kommisjonen fra starten har gått inn for å komme fram til denne konklusjonen?

- Jeg tror ikke at alle etterforskerne som sitter her, har gått inn for dette fra starten av, men man ser at etterforskningen er ensidig. Det er sterke krefter på spill her, det er det ingen tvil om.

- Så du mener det har gått prestisje i saken?

- I dag tapte rettssikkerheten for prestisjen, svarer forfatteren.

- Få avhør og kritiske spørsmål Og Selvik har flere ting han vil kritisere kommisjonen for.

- De har ikke avhørt alle personene de skulle ha avhørt, de har blant annet ikke avhørt alle som var i dekkleiligheten. Hvorfor de ikke gjorde det hvis de skulle til bunns i saken, forstår jeg ikke, sier han.

- Avhørene som er blitt gjort, er helt uten kritiske spørsmål og oppfølgingsspørsmål når spanerne snakker om leiligheten, sier Selvik.

Per Lilleløkken, spaneren som har vært en av kildene for å hevde at det ble fusket i etterforskningen, ble derimot stilt svært kritiske spørsmål, sier Selvik.

- Jeg synes ikke noe om det. Han blir behandlet som en skurk, men er egentlig varsleren her, sier han.

Nye beviser På spørsmål om Treholt-saken nå er over, ser Selvik nesten overrasket ut. Det mener han nemlig at den så absolutt ikke er.

- Skal man gi opp bare fordi det tar tid? Vi vet at det har kommet nye opplysninger til advokat Harald Stabell i forrige uke, sier han.

- Har du fått vite hva slags bevis det dreier seg om?

- Ja, det har jeg, men det vil jeg ikke si noe om. Det er klart at vi ser dem som viktige for saken. Vi hadde tenkt å få det med i denne behandlingen, men så kom jo plutselig kommisjonen med sitt svar nå, sier Selvik.

 HEKTISK:  Det ble en travel dag for Geir Selvik Malthe-Sørensen. Her på vei inn i NRKs lokaler for å forsvare sin bok i Dagsnytt 18. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
HEKTISK: Det ble en travel dag for Geir Selvik Malthe-Sørensen. Her på vei inn i NRKs lokaler for å forsvare sin bok i Dagsnytt 18. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer