Treholt har våknet

-Ser i øynene og bevegelsene at han forstår, sier broren Einar Treholt .

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Spiondømte Arne Treholt (63) har våknet til liv på Ullevål universitetssykehus etter nærmere seks uker i koma. Gule stafylokokker kan være årsak til blodforgiftningen som gjorde at Treholt ble akutt og alvorlig syk på Kypros i midten av mars.

- Ga et skikkelig håndtrykk

- Dette er så oppmuntrende at en gammel mann kan få tårer i øynene. Han kan ikke snakke, men vi ser på øynene og bevegelsene hans at han forstår hva vi sier. Han hadde krefter nok i høyrehånden til et skikkelig håndtrykk. Det var veldig oppmuntrende å besøke han på sykehuset i går, sier broren Einar Treholt (65) til Dagbladet.no.

Eldstebroren har vært i kontakt med sykehuset i dag. Derfra kommer rapporter om at framgangen fortsetter. - Situasjonen har vært veldig kritisk, og vi tar en dag ad gangen, sier Einar Treholt.

Roser Ullevål

Han er full av lovord om Ullevål universitetssykehus og personalet der.

-Jeg blir lei meg når jeg leser og hører om folk som føler seg sviktet av helsevesenet. Det gjelder i alle fall ikke Arne og oss pårørende. Vi har hele tiden blitt vist stor tillit og har fått en varm mottakelse. Sykehuset har vært helt enestående til å orientere oss om situasjonen. Jeg har vært i telefonkontakt med dem flere ganger om dagen, sier den pensjonerte bonden og gartneren fra Brandbu.

Arne Treholt har broren Einar, en søster og sin egen sønn som nære pårørende. Søsteren er syk, bror og sønn har vært på sykehuset hele perioden.

For om lag to uker siden ble Treholt hjerteoperert. Sykehuset har opplyst til familien at blodforgiftningen trolig kom av gule stafylokokker. Operasjonen har vært vellykket og framgangen har kommet grad for grad.

Uten respirator

- Sykehuset har gradvis trappet ned på sovemedisinen, og de siste tre-fire dagene har Arne vært våken med jevne mellomrom. Han har også pustet uten hjelp av respirator de siste dagene, sier broren.

Han er overveldet over interessen og støtten fra Arne Treholts store venneflokk.

-Telefonen har ringt fra hele Europa de siste dagene. I samråd med sykehuset og oss pårørende har noen av de næreste vennene også fått tilgang til sykesenga i den vanskelige perioden. Arne Haugestad, Ingjald Ørbeck Sørheim, Ketil Bjørnstad, Harald Stabell og Magne Sandbukt er blant vennene som jevnlig har vært på Ullevål. Sandbukt er norsk forretningsmann bosatt i Russland. Han hjalp blant annet til med hjemtransporten fra Kypros, sier Einar Treholt.

Det var i 1985 at Arne Treholt ble dømt til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak. Han ble benådet i 1992, og har arbeidet med gjenopptakelse av saken i samarbeid med sin advokat Harald Stabell.

I FOKUS: I juni 2004 var forrige gang Arne Treholt var i fokus i Norge. Da ga han ut boka Gråsoner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer