Treholt klager inn Qvigstad og Busch

- Har absolutt ingen tillit til riksadvokaten.

KLAGET INN: Lasse Qvigstad. Foto: Gorm K. Gaare
KLAGET INN: Lasse Qvigstad. Foto: Gorm K. GaareVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||— Arne Treholt har absolutt ingen tillit til riksadvokaten og førstestatsadvokaten. Derfor har han bedt meg levere inn en formell habilitetsinnsigelse. Det kommer jeg til å gjøre tirsdag, sier advokat Harald Stabell til NTB.

Dermed blir det trolig justisminister Knut Storberget (Ap) som kommer til å bestemme om førstestatsadvokat Lasse Qvigstad og riksadvokat Tor-Aksel Busch skal fjernes fra Treholt-saken eller ikke.

De to utgjorde aktoratet i straffesaken mot Arne Treholt på 1980-tallet og er i utgangspunktet de to som skal vurdere og ta stilling til de nye påstandene om at pengebeviset i saken var fabrikkert.

Sterkt kritisk — Treholt ber om at både undersøkelsene rundt bevisforfalskningene og selve gjenopptakelsesprosessen blir håndtert av andre statsadvokater. Han er svært misfornøyd med deres håndtering av aktoratet, og mener de ikke har vært objektive slik de skulle være, sier Stabell. Treholt er blant annet sterkt kritisk til hvordan Qvigstad og Busch har håndtert påtalemyndighetens rolle i forbindelse med de tre tidligere begjæringene om gjenopptakelse.

Han har ingen tillit til at de skal opptre noe annerledes når den fjerde begjæringen blir behandlet i Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker. — Han har opplevd at de to skulle forsvare tiltalen og forsvare dommen i forbindelse med begjæringene om gjenopptakelse. Han har ingen tro på at de vil være objektive denne gangen, sier Stabell.

Ender hos Storberget? Justisminister Knut Storberget bekrefter at det har vært samtaler mellom departementet og partene vedrørende habilitetsspørsmålet, men vil ikke kommentere innholdet i dem ytterligere. Vanligvis avgjøres spørsmål om riksadvokatens habilitet uten innblanding fra Justisdepartementet, men i helt spesielle tilfeller kan departementet også gå inn og vurdere spørsmålet. — Hvis riksadvokaten blir bedt om å fratre, er det naturlig at regjeringen ser på det, sier Storberget mandag kveld. Qvigstad har fastholdt en rekke ganger de siste dagene at han ikke anser seg som inhabil, og Tor-Aksel Busch har samme vurdering når det gjelder sin egen habilitet. — Jeg oppfatter meg selv som habil, det er ikke slik i Norge at man er inhabil fordi man har håndtert en sak tidligere, sier riksadvokaten til Dagbladet. Vil ha fakta Storberget oppfordrer nå alle personer, også personer i PST, som vet noe om de påstått forfalskede bevisene i Treholt-saken til å melde seg. Han utelukker heller ikke at det vil bli igangsatt en egen gransking som en følge av de nye opplysningene. — Jeg synes det er en god ting at folk, uansett hvor de er i samfunnet, rapporterer om ting som er i strid med loven. Jeg mener vi må gjøre alt for å få fram faktum i saken, sier Storberget. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil ikke kommentere opplysningene og påstandene som nesten daglig kommer om ulike sider av Treholt-saken. — Vi avventer den vurderingen som førstestatsadvokat Lasse Qvigstad skal foreta med hensyn til mulig gjenopptakelse av saken. Det er gangen i dette. PST kommer ikke på eget initiativ til å gi offentligheten kommentarer eller vurderinger, sier informasjonssjef Trond Hugubakken i PST.

(NTB)

KLAGET INN: Tor-Aksel Busch. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX .
KLAGET INN: Tor-Aksel Busch. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX . Vis mer
- HAR INGEN TILLIT: Arne Treholt. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET
- HAR INGEN TILLIT: Arne Treholt. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET Vis mer