- HAR STOR RESPEKT FOR HAM: Fredrik Fasting Torgersen ble bisatt i Vålerenga kirke torsdag ettermiddag. Arne Treholt hadde møtt opp for å hedre en mann han hadde stor respekt for.

foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
- HAR STOR RESPEKT FOR HAM: Fredrik Fasting Torgersen ble bisatt i Vålerenga kirke torsdag ettermiddag. Arne Treholt hadde møtt opp for å hedre en mann han hadde stor respekt for. foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Treholt om Torgersen: - Det står stor respekt av hans pågangsmot

Fredrik Fasting Torgersen ble bisatt torsdag ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 18. juni døde drapsdømte Fredrik Fasting Torgersen åtti år gammel, og torsdag ettermiddag ble han bisatt i Vålerenga kirke i Oslo.

Familie, venner og støttespillere hadde møtt opp for å hedre mannen som helt siden han ble dømt til livsvarig fengsel og ti års forvaring i 1958, hevdet han var uskyldig dømt.

Etter seremonien dro flere av hans støttespillere på puben Galgeberg Corner for å ta seg en gravøl i hans ånd.

Blant dem, var Arne Treholt. Han ønsket å hedre en mann han hadde stor respekt for.

- Torgersen-saken har jo fulgt alle i min generasjon nesten gjennom et helt liv, sier Treholt til Dagbladet.

Stor respekt for Torgersen Treholt traff Torgersen én gang på et rettssikkerhetsseminar i Bergen for noen år tilbake, og de fant fort tonen.

- Da satt vi sammen over en middag og snakka i mange timer, sier Treholt, som er glad den dag i dag for at han fikk møte Torgersen.

- Jeg har alltid vært imponert over hans evne til å fortsette å stå på. Han slåss for det han trodde og følte var en urettferdig dom. Det gjorde han helt til det siste, og det står det stor respekt av, sier Treholt på vei ned fra haugen hvor Vålerenga kirke troner, omringet av fargerike trehus.

- Fin avskjed Treholt, som bor på Kypros, var glad han hadde muligheten til å møte opp på Vålerenga torsdag.

- Det var en fin avskjed med ham, og det ble tegnet et veldig pent bilde av ham. Et bilde jeg sjøl hadde av ham, sier Treholt, som 20. januar 1984 ble arrestert, siktet for spionasje til fordel for daværende Sovjetunionen.

Seinere ble han dømt til 20 års fengsel, men ble benådet og sluppet ut etter ni år. Det stormer fortsatt rundt saken, og seinest i fjor ble hemmelige dokumenter sluppet av PST.

Blant annet kommer det fram av disse dokumentene at en norsk agent kledde seg ut som Treholt i KGB møte.

- Du er vel også en person som kan sette deg inn i hans situasjon?

GRAVØL: Fredrik Fasting Torgersen skulle ikke begraves, men kremeres. Uansett, ville disse herremennene hedre Torgersen med en pils i hans ånd. På puben Galgeberg Corner hadde (fra venstre) Per Ståle Lønning, Geir Solaas Moen, Peter Lindbæk og Arne Treholt samlet seg i solsteika.

Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
GRAVØL: Fredrik Fasting Torgersen skulle ikke begraves, men kremeres. Uansett, ville disse herremennene hedre Torgersen med en pils i hans ånd. På puben Galgeberg Corner hadde (fra venstre) Per Ståle Lønning, Geir Solaas Moen, Peter Lindbæk og Arne Treholt samlet seg i solsteika. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Jo, men det er ikke det jeg tenker på i dag. Det viktigste for meg i dag var å vise en person som jeg har den største respekt for, den den siste heder jeg kunne gi ham, sier Treholt.

Grav-øl i hans ånd På puben Galgeberg Corner, rett nedi høgget, hadde en gruppe samlet seg for å hedre Torgersen med en gravøl i hans ånd.

- Det var en verdig avskjed. Det var flott å se kista bli båret ut, og skjæra som fløy og satte seg på kirketaket. Han kjente jo alle fuglene, spesielt duene i denne delen av byen, sier Per Ståle Lønning, kjent fra lang fartstid i NRK og TV 2.

Han sitter sammen med skuespiller Peter Lindbæk, journalist Geir Solaas Moen og Arne Treholt på stampuben til Torgersen i solsteika. Mens de mimrer over Torgersen, stikker også prest Einar Gelius innom for å slå av en prat.

- Det kan ikke ha vært ham. Hvis man har bitt noen i brystet, så filer man ikke bort tennene sine! sier Lønning, som refererer til hovedbeviset i Torgersen-saken.

- Spiste ingefær Einar Gelius møtte Torgersen flere ganger i nærmiljøet på Vålerenga.

- Vi satt her en gang, og da sa han at han spiste fersk ingefær hver dag for å holde seg frisk. Nå gjør jeg også det, sier Gelius.

Han kan fortelle at Torgersen var fast i miljøet på Vålerenga, og at han ofte matet duene i området.