Treholt planla å rømme fra fengselet mens betjentene så VM-kamp

Var nyforelsket.

Arne treholt ankommer Gardermoen fra Stockholm dagen etter opptak med Skavlan. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet
Arne treholt ankommer Gardermoen fra Stockholm dagen etter opptak med Skavlan. Foto:Jacques Hvistendahl/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Arne Treholt skulle rømme fra fengselet mens betjentene så VM-kvartfinalen mellom Vest-Tyskland og Mexico på TV i 1986, forteller han til VG.

Hovedmotivasjonen for å rømme var ifølge spiondømte Treholt at ha på den tiden var nyforelsket og levde under høyt press.

Saken ble bredt omtalt i 1986, blant annet i New York Times.

Med hjelp fra sin daværende kjæreste Renee Michelle «Shelly» Steele, broren Einar, forfatterne Egil Ulateig og Ketil Bjørnstad, en gambier og en skapsprenger fra Oslo, var planen at han skulle ta seg til Afrika.

Sentralt i rømningsplanen var at politi, fangevoktere og folk flest ville være distrahert av en viktig fotballkamp på TV under den sommerens fotball VM.

Bjørnstad sier til VG at han først i ettertid forsto at han hadde bidratt i fluktplanene.

Broren Einar hadde skaffet fluktbil som skulle kjøre ned Europa fra Sverige, og planen var at Treholt skulle hjelpes ut av fengselet med tau og stiger, deretter skulle et helikopter plukke ham opp i nærheten og fly ham over grensen.

Gambieren og skapsprengeren sonet på den tiden med Treholt, men var ute på permisjon den aktuelle helgen. Avtalen var at de skulle ta seg inn igjen i fengselet med skjærebrenner, stige og tau, og at Treholt skulle bli med dem ut igjen samme vei.

To uker før flukten skulle skje, fikk Treholts bestevenn Egil Ulateig kalde føtter. Han meldte fra til fengselsledelsen, som aksjonerte mot Treholt to dager før VM-kvartfinalen. Treholt ble flyttet til isolat, mens broren Einar, kjæresten og Egil Ulateig ble arrestert og satt i varetekt. Alle ble etter kort tid sluppet fri.

Påtalemyndigheten konkluderte senere med at ingen skulle straffes.

(NTB)

Arne Treholt fikk fredag ettermiddag nyheten om at Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker skal vurdere hans begjæring om gjenopptakelse på nytt. I VG forteller Treholt om fluktplaner han hadde under fengselsoppholdet i 1986. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix