Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Treholt: Riksadvokaten stenger for gjenopptakelse

Spiondømte Arne Treholt nøler med å fremme saken sin på nytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Arne Treholt ble dømt for spionasje i 1985 var nåværende riksadvokat Tor-Aksel Busch aktor i saken. Nåværende høyesterettsjustitiarius Tore Schei hadde sin første sak som dommer i det som den gang het Eidsivating lagmannsrett.

Sentrale stillinger

Treholt sier til NRK at en mulig ny rettssak vil reise en rekke habilitetsproblemer.

- Folk som sitter i meget sentrale stillinger innenfor justisvesenet i dag, jeg tenker på riksadvokaten og høyesterettsjustitiarius, var aktor og dommer i min sak. Dette reiser problematiske habilitetsspørsmål, sier Treholt.

På spørsmål om han ville fremmet saken på nytt dersom disse to ikke hadde sittet i de aktuelle posisjonene, svarer Treholt:

- Jeg tror det ville ha vært enklere.

Sette-riksadvokat

Arne Treholts forsvarer, advokat Arne Haugestad, støtter Treholt i vurderingen av at Tor-Aksel Busch er inhabil. Denne uka publiserte han de hemmeligstemplede delene av Treholt-dommen gjennom Bergensavisa.

- Det er ganske klart at riksadvokaten er dundrende inhabil. Og han sitter i en posisjon der han selv skal ta standpunkt til spørsmål om gjenopptakelse. Da må det på en eller annen måte opprettes en sette-riksadvokat, sier Haugestad til NRK.

- Ubegrunnet frykt

I kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker sitter blant andre advokat Harald Stabell. Han sier til NRK at frykten for inhabilitet i en eventuell ny rettssak er ubegrunnet.

- Jeg tror ikke at Treholt trenger å være bekymret, sier Stabell som understreker at gjenopptakelseskommisjonen på helt selvstendig grunnlag vil vurdere en eventuell begjæring fra Arne Treholt.

- Skulle saken eventuelt komme for Høyesterett, så vil Tore Schei være inhabil, legger han til.

(©NTB)

<B>VANSKELIG:</B> På spørsmål om han ville fremmet saken på nytt om Tor-Aksel Busch ikke var riksadvokat, svarer Treholt: - Jeg tror det ville ha vært enklere.