Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Treholt-saken bør vurderes på ny

Gjenopptakelseskommisjonen bør vurdere Treholt-dommen, mener Arbeiderpartiets justispolitiske talsmann Knut Storberget. Han får støtte av justispolitiker Einar Holstad i KrF.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er så harde påstander i Arne Haugestads bok om Treholt-saken at justismordkommisjonen bør behandle saken, sier Storberget til NRK.

I boka «Kappefall. Et varslet justismord» skriver Haugestad blant annet at ingenting i den hemmelige delen av spiondommen mot Arne Treholt underbygger at han var skyldig. Aps Knut Storberget mener Treholt-saken bør tas opp av justismord- kommisjonen.

Falske fotobevis og ransakingsrapporter laget i ettertid var sentrale da Arne Treholt ble dømt til 20 års fengsel i 1985, mener advokat Haugestad.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch, som var aktor i saken mot Treholt, har kalt påstandene uhyrlige. Arbeiderpartiets justispolitiske talsmann, Knut Storberget, mener imidlertid at saken bør få nytt liv.

- Det er gjerne de som vi minst ønsker å beskytte, som har behov for rettssikkerhet, sier han.

Støtte

Storberget får støtte fra justispolitiker Einar Holstad i Kristelig Folkeparti.

- Jeg vil advare mot å behandle spionsaker annerledes enn andre straffesaker. Arne Treholt har sonet straffen han ble idømt og saken er historisk. Vi kan ikke være mer reservert mot gjenopptakelse av spionsaker enn andre straffesaker, sier Holstad til NTB.

Lederen i Gjenopptakelseskommisjonen, Janne Kristiansen, sa tidligere denne uken til NTB at det bare er Treholt selv som kan kreve en gjenopptakelse av saken. Bestemmelser i straffeprosessloven sier at det bare er den domfelte selv som kan kreve gjenopptakelse av en sak, dersom vedkommende er i live.

Av straffeprosessloven går det fram at en straffesak kan tas opp til ny behandling dersom det er kommet fram nye opplysninger som kan endre dommen.

(NTB)

Arbeiderpartiets justispolitiske talsmann Knut Storberget.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media