- FÅR AVSLAG: Arne Treholt. Foto: Adrian Øhrn Johansen/DAGBLADET
- FÅR AVSLAG: Arne Treholt. Foto: Adrian Øhrn Johansen/DAGBLADETVis mer

- Treholt-saken er endelig

Gjenopptas ikke, men Arne Treholt (66) er tilfreds med deler av avgjørelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Gjenopptakelses-kommisjonen la ut sin avgjørelse på om spiondommen mot Arne Treholt (66) skulle gjenopptas klokka 11.00.

Les hele avgjørelsen her.

Ifølge en pressemelding fra kommisjonen har de besluttet å ikke ta Arne Treholts begjæring om gjenåpning til følge. Avgjørelsen er truffet under dissens, idet ett av kommisjonens medlemmer gikk inn for gjenåpning.

Gjenopptakelses-kommisjonen har gått igjennom og vurdert sakens dokumenter, herunder de dokumenter som er gradert «Strengt hemmelig» og derfor oppbevares etter Sikkerhetsinstruksen hos Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

- Tilfreds med dissens
I tillegg har kommisjonen hatt tilgang til og hørt lydopptak fra hovedforhandlingen i lagmannsretten. Kommisjonen har også satt seg inn i den kommentarlitteratur som finnes om saken. Dokumentomfanget har vært særdeles betydelig. Kommisjonen har dessuten foretatt egne undersøkelser. Ved sin avgjørelse har kommisjonen vurdert det samlede bevismateriale, heter det i pressemeldingen.

Treholt fikk svaret sammen med sin advokat Harald Stabell, på hans kontor klokka 11.

- Nå er Treholt-saken endelig. Det finnes ingen andre måter å angripe dette rettslig på nå dersom det ikke dukker opp noen helt nye momenter i saken, sier Stabell til Dagbladet.no etter at han fikk høre avgjørelsen.

Til tross for at Treholt ikke fikk saken gjenopptatt, er han tilfreds med deler av avgjørelsen.

- Han er tilfreds med dissens i saken. Han er også tilfreds med at kommisjonen har sett innvendinger mot dommen, sier Stabell til Dagbladet.no.

I pressemeldingen fra kommisjonen heter det:

«Kommisjonen har kritiske merknader til flere sider ved saken og dommen. Kommisjonens flertall har likevel kommet til at en helhetlig og ny analyse av beviskjeden ikke gir holdepunkter for at bevisresultatet er feil. Det foreligger således ikke særlige forhold som gjør det tvilsomt om dommen er riktig.»

Pressekonferanse klokka 13.00
Treholt varsler at han vil kommentere avgjørelsen ytterligere på en pressekonferanse klokka 13.00. Dagbladet.no vil rapportere fra pressekonferansen.

Arne Treholt fortalte Dagbladet.no tidligere i dag at han har trent seg til å ikke ta skuffelsen på forskudd, men medga at han var svært spent i forkant av avgjørelsen.

20. juni 1985 ble Arne Treholt dømt til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak. Han sonet åtte år og fem måneder før han i 1992 ble benådet av helsemessige årsaker.

Treholdt erkjenner seg skyldig i brudd på taushetsplikten, men spørsmålet som ble avgjort i dag var om Gjenopptakelses-kommisjonen er enig i de svakhetene og feilene som kritikerne har pekt på ved dommen.

Kommisjonen har vurdert de nye forhold som er påberopt etter dommen i 1985, men konkludert med at det ikke foreligger nye bevis eller omstendigheter som synes egnet til å føre til frifinnelse.

Det er heller ikke grunnlag for å fastslå at det foreligger straffbare forhold fra tjenestemenn i politiet i forbindelse med ransakinger, skriver kommisjonen i pressemeldingen, og varsler samtidig at de ikke kommer til å kommentere avgjørelsen ytterligere.


Dagbladet.no kommer med mer.

WIEN 1983: Arne Treholt avbildet i samtale med de russiske agentene Gennadij Titov og Aleksandr Lopatin på gata i Wien 20. august 1983.  Riksadvokaten sendte ut bildet i forbindelse med avsløringen. Foto: Overvåkningspolitiet / NTB / SCANPIX
WIEN 1983: Arne Treholt avbildet i samtale med de russiske agentene Gennadij Titov og Aleksandr Lopatin på gata i Wien 20. august 1983. Riksadvokaten sendte ut bildet i forbindelse med avsløringen. Foto: Overvåkningspolitiet / NTB / SCANPIX Vis mer
OSLO 2008: Advokat Harald Stabell orienterer pressen på sitt kontor etter avgjørelsen. MMS-FOTO: Adrian Øhrn Johansen.
OSLO 2008: Advokat Harald Stabell orienterer pressen på sitt kontor etter avgjørelsen. MMS-FOTO: Adrian Øhrn Johansen. Vis mer