Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Treholt sint på nye PST-bilder

I dag offentliggjorde PST flere bilder fra Treholt-saken.

I ATHEN: Arne Treholt fotografert sammen med den irakiske etterretningsoffiseren Mohammed A. Radi i Athen i oktober 1983. 
Radi var førstesekretær ved den irakiske ambassaden i Paris. 

Foto: PST / SCANPIX / HANDOUT
I ATHEN: Arne Treholt fotografert sammen med den irakiske etterretningsoffiseren Mohammed A. Radi i Athen i oktober 1983. Radi var førstesekretær ved den irakiske ambassaden i Paris. Foto: PST / SCANPIX / HANDOUT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag la Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ut 30 bilder fra Treholt-saken på Facebook og på sin hjemmeside.

Noen av bildene er offentliggjort tidligere, mens andre har vært hemmeligstemplet. I desember i fjor avslo Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker Arne Treholts begjæring om gjennopptakelse av spiondommen fra 1985.

Dermed mener PST at tiden er inne for å offentliggjøre bildene.

PST-BILDE: Barnevognen med innebygget kamera som ble benyttet i Helsinki. 
Foto: PST / SCANPIX / HANDOUT
PST-BILDE: Barnevognen med innebygget kamera som ble benyttet i Helsinki. Foto: PST / SCANPIX / HANDOUT Vis mer

Treholt selv var ikke varslet før offentliggjøringen og er provosert.

- De har lyktes med å gjøre livet surt for meg igjen ved å publisere disse bildene. Har jeg noe krav på rettsbeskyttelse i det hele tatt? De går inn for en offentlig uthenging, sier Treholt til Dagbladet.no.

FRA PST: Arne Treholt fotografert sammen med den irakiske etterretningsoffiseren Mohammed A. Radi i Athen. Foto: PST / SCANPIX / HANDOUT
FRA PST: Arne Treholt fotografert sammen med den irakiske etterretningsoffiseren Mohammed A. Radi i Athen. Foto: PST / SCANPIX / HANDOUT Vis mer

- Ripper opp
- Er dette snakk om en hevnaksjon fra PST?

- Jeg vil ikke spekulere i motivene, men det skaper en ekstra belastning når denne saken blir rippet opp i igjen både for meg selv og mine nærmeste, sier Treholt.

Han stiller store spørsmålstegn ved hvorfor bildene publiseres.
- Dette er et sammensurium av publiserte og upubliserte bilder. Hvis dette er en markering fra PST for å vise åpenhet, er jeg forundret. Da jeg var i gang med gjenopptakelsessøknaden, ville jeg se disse bildene, men PST mente det ikke var forsvarlig, sier Treholt.

- Hva tror du er motivene bak offentliggjøringen?

- Jeg vil ikke karakterisere motivene. Jeg har flere ganger bedt om å få se underlagsmaterialet. Det har jeg tidligere blitt nektet. Derfor skjønner jeg ikke hvordan dette er mulig noen måneder etter gjenopptakelses- kommisjonens dom, sier Treholt.

- Juks
Flere av bildene er publisert tidligere, blant annet bilde av Treholt sammen med Genadij Titov utenfor en restaurant i Wien og bildet sammen med den irakiske etterretningsoffiseren Mohammed A. Radi i Athen.

KOFFERTBEVIS: Det ble funnet dollarsedler i Treholts attachékoffert etter møtet han hadde med Titiov og Lopatin i Wien i august 1983. 
Foto: PST / SCANPIX / HANDOUT
KOFFERTBEVIS: Det ble funnet dollarsedler i Treholts attachékoffert etter møtet han hadde med Titiov og Lopatin i Wien i august 1983. Foto: PST / SCANPIX / HANDOUT Vis mer

- Disse bildene ga grunnlaget for den aktive forhåndsdømming før rettsaken sluttet i 1985, sier Treholt.

Han mener dermed at PST jukser.

I WIEN: Treholt sammen med KGB-offiserene Titov og Lopatin i Wien august 1983.
Foto: PST / SCANPIX / HANDOUT
I WIEN: Treholt sammen med KGB-offiserene Titov og Lopatin i Wien august 1983. Foto: PST / SCANPIX / HANDOUT Vis mer

- De fusker i kortene når de igjen legger ut bilder som har vært kjent siden januar 1984, sier Treholt.

Vil se dommen
Nå synes han at PST også burde imøtekomme kravet hans gjennom 25 år.
- Det ville vært naturlig, hvis PST skulle legge seg på denne åpenhetslinja, at de også imøtegår mitt krav gjennom 25 år om å få se hele dommen. Der er fortsatt deler hemmeligholdt av hensyn til samarbeidende tjenester, sier Treholt.

PÅ FORNEBU: Arne Treholt fotografert på vei ut av en drosje på Fornebu den dagen han ble pågrepet. Bildet er tatt fra en ventende bil.  Tjenestemenn fra POT og en rekke andre politifolk fra Oslo politidistrikt fulgte Treholt fra han forlot sin arbeidsplass i UD til han ankom avgangshallen på Fornebu, hvor han ble pågrepet 20. januar 1984. 
 Foto: PST / SCANPIX / HANDOUT
PÅ FORNEBU: Arne Treholt fotografert på vei ut av en drosje på Fornebu den dagen han ble pågrepet. Bildet er tatt fra en ventende bil. Tjenestemenn fra POT og en rekke andre politifolk fra Oslo politidistrikt fulgte Treholt fra han forlot sin arbeidsplass i UD til han ankom avgangshallen på Fornebu, hvor han ble pågrepet 20. januar 1984. Foto: PST / SCANPIX / HANDOUT Vis mer

Da begjæringen om gjennopptakelse ble avslått sa han at han ville legge saken bak seg.

- Jeg akter ikke å bruke mer tid enn strengt tatt nødvendig på dette her. Men dette betyr likevel at flere arbeidsdager er ødelagt.

DOLLAR-BEVIS: Det ble funnet dollarsedler i Treholts attachékoffert etter møtet han hadde med Titiov og Lopatin i Wien i august 1983. 
Foto: PST / SCANPIX / HANDOUT
DOLLAR-BEVIS: Det ble funnet dollarsedler i Treholts attachékoffert etter møtet han hadde med Titiov og Lopatin i Wien i august 1983. Foto: PST / SCANPIX / HANDOUT Vis mer

- Skrytealbum

Også Treholts forsvarer, Harald Stabell, reagerer sterkt på offentliggjøringen.

- Dette framstår som provoserende etter så mange år med mangel på innsyn. Jeg har selv slitt med dette i mange år, sier Stabell til Dagbladet.no

I HELSINKI: Treholt møtte KGB-offiser Genadij Titov første gang sommeren 1971. Denne restauranten i Helsinki var åsted for et av deres mange møter. Bildet er tatt med et kamera som var montert i en barnevogn. Spanere fra POT var på plass både utenfor og i restauranten under møtet. 
Foto: PST / SCANPIX / HANDOUT
I HELSINKI: Treholt møtte KGB-offiser Genadij Titov første gang sommeren 1971. Denne restauranten i Helsinki var åsted for et av deres mange møter. Bildet er tatt med et kamera som var montert i en barnevogn. Spanere fra POT var på plass både utenfor og i restauranten under møtet. Foto: PST / SCANPIX / HANDOUT Vis mer

Han forstår ikke hvorfor denne offentliggjøringen kommer nå.
- Hva er hensikten med denne offentliggjøringen nå? Dette er veldig lite tilfredsstillende, sier Stabell.

Han reagerer også på måten offentliggjøringen skjer.

RETTSSAKEN: Vaktholdet rundt rettslokalet dagene da saken mot Arne Treholt ble ført i 1985, var svært strengt. Foto: PST / SCANPIX / HANDOUT
RETTSSAKEN: Vaktholdet rundt rettslokalet dagene da saken mot Arne Treholt ble ført i 1985, var svært strengt. Foto: PST / SCANPIX / HANDOUT Vis mer

- Det framstår som et skrytealbum fra PST og det virker useriøst når dette plutselig dukker opp på Facebook. Jeg er spent på om PST kan gi en god forklaring på denne offentliggjøringen, sier Stabell.

Dagbladet.no har ikke lyktes å få en kommentar fra PST.

PÅ VEI TIL RETTSSAK: Treholt kjøres til lagmannsretten i 1985.
Foto: PST / SCANPIX / HANDOUT
PÅ VEI TIL RETTSSAK: Treholt kjøres til lagmannsretten i 1985. Foto: PST / SCANPIX / HANDOUT Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!