Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Treholt slår tilbake mot KGB-avhopperen som kalte ham «en skikkelig drittsekk»

Arne Treholt setter spørsmålstegn ved troverdigheten til KGB-agenten Oleg Gordievskij, men russeren får støtte av norsk forsker.

 TIL MOTMÆLE:  Spiondømte Arne Treholt svarer på anklagene som ble framsatt mot ham i Dagbladets Magasinet 17. desember. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TIL MOTMÆLE: Spiondømte Arne Treholt svarer på anklagene som ble framsatt mot ham i Dagbladets Magasinet 17. desember. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spiondømte Arne Treholt svarer i Dagbladet i dag på anklagene fra den tidligere høytstående KGB-agent Oleg Gordievskij, mannen som var dobbeltagent for britiske MI6 og avslørte Treholt, som Dagbladet publiserte i Magasinet den 17. desember.

- Arne Treholt var en av de verste KGB-spionene i hele den vestlige verden, sa Gordievskij blant annet.

Han fortalte også at han ikke var i tvil om at Treholt, som ble spiondømt i 1985, var skyldig.

Historien om Gordievskij kan du lese her.

- 30 år gamle nyheter I Magasinet-saken ønsket ikke Treholt å svare. Nå har han ombestemt seg og skriver blant annet:

«I en rekke intervjuer til norsk og dansk presse har Gordijevskij stått frem med tilsvarende og sprikende påstander. Det skjedde første gang i VG i september 1985, 30 år før Dagbladet bringer sine 'nyheter'.»

Hele debattinnlegget kan du lese her.

 ANKLAGEREN:  Oleg Gordievskij, den tidligere KGB-agenten som var dobbeltagent for britiske MI6 og til slutt hoppet av, kalte Treholt for «en av de verste KGB-spionene i hele den vestlige verden».Gordievskij, her etter å ha mottatt en utmerkelse fra Storbritannias dronning Elizabeth i 2007. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
ANKLAGEREN: Oleg Gordievskij, den tidligere KGB-agenten som var dobbeltagent for britiske MI6 og til slutt hoppet av, kalte Treholt for «en av de verste KGB-spionene i hele den vestlige verden».Gordievskij, her etter å ha mottatt en utmerkelse fra Storbritannias dronning Elizabeth i 2007. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Advokat Harald Stabell representerer Treholt og forklarer til Dagbladet at hans klient har valgt å svare i et debattinnlegg, hvor han selv fikk redgjøre for saken.

- Treholt mener han har svart på dette tidligere. Han mener at Gordievskij er upålitelig og er lei av at hans historie kommer opp annet hvert år, sier han.

- Han syns ikke noe om Dagbladets tidligere presentasjoner av saken, og valgte derfor å gjøre det på denne måten, legger Stabell til.

Møtte Gordievskij Forsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO) Nils Petter Gleditsch deler ikke Arne Treholts oppfatning av Gordievskij. Gleditsch møtte sel Gordievskij i London i 1992.

- Innenfor de hemmelige tjenestene er det oppdelt kunnskap. Du vet noe om det du selv jobber med, men ikke nødvendigvis hva hele organisasjonen jobber med. Mitt inntrykk av Gordievskij er at han i hovedsak har vært forsiktig med å spekulere i ting han selv ikke har kunnskaper om, sier Gleditsch.

Gleditsch er selv dømt i Høyesterett for brudd mot rikets sikkerhet i den såkalte Gleditsch/Wilkes-saken da han publiserte en forskningsrapport som ved sammenstillingen av åpne, offentlige tilgjengelige kilder kom til slutningen at Norge drev med radioavlytting.

Var nestleder Forskeren peker blant annet på at Gordievskij var nestleder ved KGBs avdeling i London og at han også var stasjonert i København på spørsmål om hva slags informasjon han faktisk kan ha hatt tilgang på.

- Men med alle sånne avhoppere er det en fare for at de kan huske feil. De er bare mennesker, og han er jo blitt en gammel mann, sier Gleditsch om den nå 76 år gamle KGB-avhopperen.

- Kjent fra før - Da jeg intervjuet ham kom han ikke med noen ville påstander av noe slag. Jeg fikk et godt inntrykk av ham, og han regnes jo som en av de beste innen etterretningslitteraturen, legger Gleditsch til.

- Du kaller Gordievskij balansert, men i Magasinet-saken kaller han Treholt for «en skikkelig drittsekk». Hva tenker du om ordbruken?

- Jeg har ikke hørt ham bruke sånne ord før, men hva han sier i dag er egentlig ikke så interessant. Det han kommer med, er kjent fra før.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media