Treholt testet Badirkanov

Arne Treholt hevder han testet tiltalte i smykkesaken ved å gi han tilgang på hemmelige dokumenter. Disse dukket senere opp i Se og Hør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag leste aktor opp Arne Treholts forklaring om sitt forhold til tiltale Elfad Badirkanov i Oslo byrett.

I følge sin forklaring oppfattet Treholt i begynnelsen titalte som en hjelpsom og kontaktsøkende mann. Treholt testet imidletidig Badirkanov gjennom å la noen hemmelige dokumenter ligge framme slik at han fikk se dem. Seinere fant Treholt igjen innholdet i dokumentene i et oppslag i Se og Hør.

Treholt hevder at han var den eneste som satt på disse dokumentene. Etter denne hendelsen tok ikke Treholt kontakt med Badirkanov mer. Treholt har forklart at han ikke ville skape problemer for NRK-journalist Marit Christensen, som på det tidspunkt var gift med Badirkanov, og at han derfor ikke konfronterte tiltalte eller Se og Hør med oppslaget.

Treholt hadde inntrykk av at Badirkanov hadde store personlige og familiemessige pengeproblemer, og at dette ofte var tema mellom Christensen og Badirkanov når han besøkte dem.

Badirkanov kommenterte Treholts forklaring med at han forstår at norske media ikke vet noe om Treholt, og at synet på han kunne vært annerledes.

- Marit ringte om pengene

I dag forklarte også Tatjana Krasnova, sekretæren på NRKs Moskva-kontor, via telefon fra Moskva. Krasnova forklarte at hun ble oppringt av Marit Christensen, som spurte om det ville være mulig om hun hjalp til med en pengeoverføring, deretter tok Badirkanov røret for å ta seg av det praktiske.

I RETTEN: I dag var det Arne Treholts tur til å vitne i smykkesaken.