Treholt vil slå tilbake

Arne Treholt vil likevel vitne i smykkesaken i Oslo byrett i dag. Han vil slå tilbake mot påstander om at han driver våpensalg, KGB-virksomhet og at han lovte Elfad Badirkanov intervju.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere spiondømte Treholt bor på Kypros og nektet å møte som vitne i straffesaken mot Marit Christensens eksmann. Hans begrunnelse var at han ikke orket mer medieoppmerksomhet. Treholt vitnet dermed på den norske ambassaden på Kypros, og i går ble Arne Treholts forklaring lest opp i Oslo byrett. Ifølge aktor Anne Maria Haarr vil Arne Treholt i dag vitne pr. telefon, for å svare på noen av beskyldningene tiltalte Elfad Badirkanov har kommet med mot ham under rettssaken.

Ble ikke intervju

Marit Christensens eksmann er tiltalt for å ha stukket over 100000 kroner i reisepenger og honorar fra Norsk Ukeblad og Allers i egen lomme, penger han fikk for å intervjue Arne Treholt om hans nye liv i Moskva. Norsk Ukeblad trykte en stor sak med bilder av en kvinne som angivelig skulle være Treholts framtidige kone. Kvinnen viste seg å være konen til en belgisk fotograf, som gikk til søksmål mot ukebladet. Bildene av kvinnen fikk Norsk Ukeblad av Elfad Badirkanov.

- Badirkanov kontaktet meg og sa han hadde en god sak om Arne Treholts nye liv i Moskva i 1996, sa journalist og tidligere popstjerne, Anne Karine Strøm, i retten i går.

Presset av KGB

Treholt benekter at han hadde noen intervjuavtale med Badirkanov, mens tiltalte hevder Arne Treholt trakk seg etter påtrykk fra «hans venner i KGB».

I Treholts forklaring som ble lest opp i går, sa han at han i begynnelsen oppfattet Badirkanov som en hjelpsom og kontaktsøkende mann. I avhøret påstår Treholt at han ville teste Badirkanov.

- Ved en anledning lot jeg det ligge et dokument framme. Opplysningene fra dokumentet fant jeg seinere igjen i Se og Hør, hevder Treholt.

Treholt sier han var den eneste som satt på disse dokumentene, men at han ikke ville forfølge saken for ikke å skape problemer for Marit Christensen.

I retten har Badirkanov hevdet at han hørte i Moskva at Treholt drev med ulovlig våpensalg sammen med tidligere KGB-kontakter. Treholt ønsker å kommentere disse beskyldningene i retten i dag.

Både Badirkanov og Marit Christensen har bedt om å få forklare seg i retten for lukkede dører. De viser til sin egen sikkerhet, og at tidligere KGB-folk skal ha vært etter dem.

karianne.solbrekke@dagbladet.no